Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezing 2017 voor Nieuwegein

Zojuist is de voorlopige uitslag bekend gemaakt van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hoe hebben de 47.736 inwoners van Nieuwegein gestemd (landelijk mochten 12.980.788 kiesgerechtigden hun stem uitbrengen). Hoe hoog was de opkomst. De uitslag heeft lang op zich laten wachten, dat kwam vanwege meerdere aspecten: de hoge opkomst, het grote formulier, het handmatig tellen van de stemmen en traditioneel is Nieuwegein altijd een van de laatste die komt met de uitslag. De landelijke Kiesraad maakt over enkele dagen de officiële verkiezingsuitslag van heel Nederland bekend.

Aan de verkiezingen deden maar liefst 29 partijen mee. Niet alle partijen hebben de kiesdrempel gehaald en zullen dus niet in de Tweede Kamer komen. Landelijk was de opkomst ongeveer 82% (prognose). In Nieuwegein was dit 79,7% Links Nederland heeft, ondanks de winst van GroenLinks, een klap gekregen. In totaal zullen, zoals de uitkomst er nu uitziet, 13 partijen deelnemen in de Tweede Kamer en lonkt een midden rechts kabinet. Hieronder de voorlopige uitslag voor Nieuwegein.

In Nieuwegein is de VVD de grootste gebleven. In 2012 behaalde de VVD 27,6% van de stemmen, woensdag 15 maart jl. kreeg de VVD in Nieuwegein 21,9% van de stemmen. De PVV is sterk gegroeid en is de tweede partij van Nieuwegein geworden. In 2012 behaalde de partij 12,9% van de stemmen, gisteren was dat 16,1%. De derde partij is de D66 geworden in Nieuwegein, zij kregen gisteren 12,0% van de stemmen.

Hieronder de voorlopige uitslag voor Nieuwegein:

One thought on “Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezing 2017 voor Nieuwegein

  1. g.j. de vilder

    Het wijkoverleg is in november al door Rijne Energie geïnformeerd over de plannen en koos toen voor geen nadere uitleg. We moeten niet vergeten dat dit jaar de PVV grote winst heeft geboekt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren