Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022

De voorlopige uitslag van de verkiezingen zijn binnen. In Nieuwegein hebben op 16 maart 2022 22.023 kiezers hun stem uit gebracht voor de verkiezing van de gemeenteraad. Het (voorlopige) opkomstpercentage komt hiermee op 42,5%. In 2018 was dit 48,1%. Hiermee heeft Nieuwegein de slechtste opkomst van de provincie Utrecht.

Dit jaar konden de Nieuwegeinse inwoners stemmen op 12 partijen. De definitieve uitslag wordt aanstaande maandag 21 maart 2022 om 10.00 uur in de openbare zitting van het centraal stembureau in het Stadshuis vastgesteld en bekend gemaakt.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel trok woensdagavond erop uit om de politici te polsen over de verkiezingen. Dat ziet u in bovenstaand verslag.

De zetelverdeling (voorlopig)
De VVD zakt van 7 naar 6 zetels. GroenLinks in Nieuwegein gaat van 3 zetels naar 6 en verdubbeld het aantal zetels (mede doordat de SP in Nieuwegein niet meedeed aan de verkiezingen dit jaar). De Verenigde Senioren Partin (VSP) stijgt van 3 naar 4 zetels, evenals de PvdA. D66 en CDA blijven beiden op 3 zetels staan. ChristenUnie zakt van 2 naar 1 zetel. Lokale Vernieuwing stijgt van 2 naar 3 zetels. Ieders Belang verliest één zetel en eindigt op 1. Stadpartij Núwegein blijft op 1 zetel staan. JEZUS LEEFT! haalt geen zetel in de gemeenteraad van Nieuiwegein. De Unie behaalde als nieuwkomer 1 zetel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk