Voorlopig geen woningen in de polders Rijnenburg en Reijerscop

D66 Minister Kajsa Ollongren, onder andere van Binnenlandse Zaken en Wonen, is niet van plan de gemeente Utrecht te dwingen woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Rijerscop bij Nieuwegein. Volgens de bewindsvrouw zou het zeker 3 tot 4 miljard euro kosten en dat geld is er nu niet. Het is aan een volgend kabinet om over zo’n uitgave te besluiten, vindt ze.

“Vanwege onder andere de ligging is ontwikkeling van Rijnenburg en Reijerscop complex en duur”, schrijft Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Alleen al om het gebied bereikbaar te maken zou 1 miljard euro nodig zijn, zei de minister eerder. “Reijerscop is bovendien vanwege landschappelijke en cultuurhistorische waarde niet in beeld voor woningbouw.”

Nipte meerderheid
Met het besluit legt de minister een uitspraak van de Kamer naast zich neer. Een nipte meerderheid stemde 17 december 2020 voor op de oproep van de Kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD) om werk te maken van woningbouw in de polders bij Nieuwegein. Ollongren merkte toen al op dat de partijen geen dekking hadden bedacht bij hun oproep.

‘Ontwikkeling van Rijnenburg vraagt versneld om majeure mobiliteitsinvesteringen om goede ontsluiting, doorstroming en bereikbaarheid van de regio Utrecht te waarborgen. Deze lopen op tot minimaal € 3 tot 4 miljard (excl. btw), waarvoor minimaal 1 miljard euro voor de directe ontsluiting van Rijnenburg is. Dit is nog exclusief de kosten om de andere bereikbaarheidseffecten op te lossen en inpassingskosten, zoals een mogelijke verdiepte ligging van de infrastructuur. Hiervoor is zoals bovenstaand aangegeven geen budget beschikbaar’ aldus Ollongren in haar brief afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer.

Geconcludeerd wordt dat de ontwikkeling van woningbouw in Rijnenburg tot 2035-2040 niet noodzakelijk is of voor de hand ligt, omdat dit gebied niet is aangesloten op de bestaande stedelijke structuren. Een volgend kabinet moet de knoop doorhakken over de toekomst van het gebied, inclusief Rijnenburg en Rijerscop.

One thought on “Voorlopig geen woningen in de polders Rijnenburg en Reijerscop

  1. SC

    Utrecht heeft de polder van Nieuwegein gestolen toen wij kozen voor natuur ipv woningbouw. Misschien moeten we de polder terugpakken voor Nieuwegeinse woningbouw. .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren