Voor een veilig huis – Deze tips moet u weten!

Wanneer het over inbraak en diefstal gaat, gaan veel mensen ervan uit dat inbraken vooral in het donker plaatsvinden. Maar dat is een grote vergissing, want de meeste inbraken vinden op klaarlichte dag plaats. Inbrekers maken gewoon gebruik van de tijd dat mensen aan het werk zijn. Naast beveiligde deuren en ramen zijn er nog andere veiligheidsmaatregelen nodig om uw huis doeltreffend te beschermen.

Brandkasten, bijvoorbeeld, zijn een ideale oplossing voor het veilig opbergen van juwelen. Als u wapens bezit, moet u wapenkluizen kiezen om ervoor te zorgen dat ze niet in verkeerde handen vallen. Om inbrekers echt zo goed mogelijk af te schrikken, zijn er echter nog een paar andere veiligheidsmaatregelen die zeker in aanmerking moeten worden genomen.

Alarmsystemen zijn het beste afschrikmiddel
Inbrekers zijn meestal altijd op zoek naar huizen die gemakkelijk toegankelijk zijn. Een duidelijk zichtbaar alarmsysteem kan voldoende zijn om de inbreker van meet af aan af te schrikken.

Slimme beveiligingssystemen bieden speciale bescherming. Hier zijn de afzonderlijke elementen in een netwerk met elkaar verbonden. Het belangrijkste onderdeel van een intelligent beveiligingssysteem is het controlecentrum. Het kan bijvoorbeeld worden bediend met een smartphone, een tablet of met behulp van een spraakcommando. De onderdelen van een dergelijk beveiligingssysteem omvatten hoofdzakelijk deur- en raamsensoren, bewegingsdetectoren, camera’s en soms ook een rookdetector.

Camera’s verminderen het risico op inbraak
Geen inbreker wil op een video te zien zijn, en daarom worden camera’s in het bijzonder beschouwd als zeer doeltreffend om indringers af te schrikken. Camera’s verminderen dus van meet af aan het risico op inbraak. Als u een slim beveiligingssysteem gekocht in een winkel, hebt u ook het voordeel dat u de camera via uw smartphone kunt bedienen, zodat u uw huis kunt bewaken terwijl u onderweg bent. Niet alleen kan onderweg een livebeeld worden getoond op de smartphone, de opgenomen gegevens worden ook opgeslagen in een cloud. Op die manier kunnen de beelden later nog eens op uw gemak bekeken worden.

Geheime wachters: bewegingsdetectoren en sensoren
Sensoren spelen een bijzonder belangrijke rol bij de bescherming tegen inbrekers. Ze worden altijd gemonteerd op toegangsdeuren, balkon- of terrasdeuren en op ramen. Zodra onbevoegden hier proberen een raam of deur te openen, reageren de sensoren onmiddellijk en gaat het alarm af. Bewegingsdetectoren die aan lampen zijn gekoppeld, zijn ook zeer doeltreffend.

Alarm: smartphone of sirene
Als gebruiker van een slim beveiligingssysteem hebt u altijd de keuze of u het alarm op uw smartphone wilt ontvangen of dat het een alarmsirene moet activeren.

In de regel is het altijd aan te bevelen een alarmsirene in het digitale alarmsysteem te integreren. Hoewel de digitalisering intussen ver gevorderd is, is er nog steeds geen garantie dat er overal een stabiele radioverbinding beschikbaar is. Radiogaten maken nog steeds deel uit van het dagelijkse leven. Dus als er een alarm zou afgaan terwijl u zelf op dat moment in zo’n dode zone bent, zou u het alarm natuurlijk helemaal niet opmerken. Bijgevolg zou je niet in staat zijn om de politie te waarschuwen. Indien het systeem echter wordt gekoppeld aan een extra alarmsirene, kan men tenminste hopen dat de buren zich bewust worden van het snerpende geluid en de politie waarschuwen.

Afschrikking door kluizen
Het is immers reeds lang bewezen dat een brandkast een afschrikkend effect heeft op inbrekers. Veel mensen denken dat inbrekers professionals zijn die goed georganiseerd en met het juiste gereedschap in huizen inbreken. Natuurlijk zijn er ook dergelijke inbrekers, maar hun aandeel is verwaarloosbaar klein vergeleken met dat van de gelegenheidsinbrekers.

Inbrekers maken meestal gebruik van kleine onoplettendheden, zoals ramen die niet gesloten zijn of deuren die niet beveiligd zijn. Het moet snel gebeuren. Maar als een inbreker plotseling op een kluis stuit, kost dat heel wat tijd. Juist daarom heeft een brandkast een zeer afschrikkende werking, omdat inbrekers heel goed weten dat zij deze tijd niet hebben. Bovendien is het zeer de vraag of zij zelfs maar een kluis van hoge kwaliteit zouden kunnen openen.

Dit maakt een brandkast tot een echte bewaker van belangrijke en waardevolle voorwerpen en natuurlijk ook van de wapens die zich in huis bevinden.

Belangrijke dingen die altijd in gedachten moeten worden gehouden
Naast de bovengenoemde veiligheidsmaatregelen is er echter nog een hele reeks maatregelen die altijd in acht moeten worden genomen. Deze maatregelen brengen geen kosten met zich mee en bieden toch de gewenste veiligheid. Vaak zijn het de kleine dingen die huiseigenaren gewoon vergeten en die dan een echte uitnodiging zijn voor inbrekers. Wij zullen hierna uitleggen wat deze zijn.

Sluit ramen en balkondeuren goed af
Telkens weer worden ramen niet stevig vergrendeld, maar gewoon in de kiepstand gelaten. Deze kantelramen zijn een echte uitnodiging voor inbrekers. Zelfs als u het huis slechts voor korte tijd verlaat, moeten met name deze ramen consciëntieus worden gesloten. In principe is een gekanteld raam als een open raam, want er zijn maar een paar handbewegingen nodig om het raam dan absoluut geruisloos te openen.

Het is niet ongewoon dat balkondeuren gewoon open blijven staan. Mensen gaan er vaak vanuit dat niemand op klaarlichte dag op een balkon klimt om in te breken. Maar dat is precies het geval. Ook terrasdeuren worden vaak achteloos open gelaten. Veel huiseigenaren gaan ervan uit dat deze deuren uit het zicht en in de tuin liggen en dus geen risico vormen. Maar natuurlijk zijn ze een uitnodiging. Zodra u het huis of de flat verlaat, moeten alle deuren en ramen altijd gesloten zijn.

Privacyschermen zorgen ook voor veiligheid
Het is belangrijk om uw huis te beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Zodra het donker wordt en de lichten in de kamers aangaan, is het mogelijk van buitenaf in huis te kijken. Dit betekent dat een would-be inbreker een perfect overzicht kan krijgen van de woonsituatie en ook van de aanwezige voorwerpen. Bovendien mag u een inbreker niet de kans geven om van tevoren te zien of uw eigen vier muren al dan niet zijn uitgerust met een alarmsysteem.

Timers kunnen hier ook erg nuttig zijn. Jaloezieën, bijvoorbeeld, kunnen automatisch worden gesloten en zo de inkijk in het interieur blokkeren. Bovendien is het niet mogelijk om te zien of je thuis bent of niet.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren