Volksuniversiteit stopt haar activiteiten

Na 39 jaar stopt de Volksuniversiteit in Nieuwegein (VUN) met haar activiteiten. De Volksuniversiteit, opgericht door de socialisten in 1913, had tot doel arbeiders een nuttig tijdverdrijf te bezorgen en was sedert 5 oktober 1975 actief in Nieuwegein. Een teruglopend aantal aan cursisten en een slechte financiële situatie heeft doen besluiten te stoppen met ingang van 1 januari 2015. De Volksuniversiteit in Utrecht neemt het cursusaanbod over.

Het bestuur geeft verschillende oorzaken aan, waaronder de crisis, het verhogen van de BTW naar 21% en de te hoge vaste lasten. Had de Volksuniversiteit in Nieuwegein in 2011 nog 1600 leden, nu in 2014 zijn dit er nog slechts 300.

Henk Satijn, voorzitter van VUN: ‘We konden alles niet meer rendabel maken. De hoge vaste lasten en te weinig cursisten bracht alles in onbelans. Het verhogen van de cursusprijzen werkte ook averechts maar we moesten het wel doen. Het is een pijnlijke beslissing. Ook het zoeken naar een strategische partner heeft op niets uitgelopen. Wij wilden graag samenwerken met De Kom, de Tweede Verdieping of MOvactor, maar die hebben het zelf ook moeilijk in deze tijden.’

De Volksuniversiteit Utrecht (VUU) verzorgt vanaf 1 januari 2015 ook het cursusaanbod in Nieuwegein. ‘Voor cursisten verandert er dus niet zoveel, behalve dat ze zich straks moeten inschrijven bij de VUU in plaats van bij de VUN’ aldus Satijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk