Vlaggenweekend in oud Jutphaas

Aankomende weekend 12 en 13 september hangen bewoners van Jutphaas de historische vlag van Jutphaas uit. Het tweede weekend van september is door de bewonersraad definitief uitgeroepen tot ‘weekend van Jutphaas’. Om de historische waarde van het voormalige dorp in de gemeente Nieuwegein te benadrukken, is dit initiatief genomen. Tijdens deze dagen worden activiteiten georganiseerd die de waarde van de wijk onder de aandacht brengen en de verbondenheid van de inwoners vergroten.

Het weekend begint zaterdag met de Open Monumentendag. Vanwege Corona zal dat dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. In Jutphaas en Rijnhuizen kun je zelf op pad, met de luisterroute vol verhalen die via izi.travel online en via een app gratis beschikbaar is. Via de app ontdek je wie de helden van Rijnhuizen en Jutphaas waren, welke roerige geschiedenis kasteel Rijnhuizen kent en wat er allemaal in Fort Jutphaas gebeurd is! Je kunt naar 26 verhalen luisteren over de geschiedenis van Jutphaas en Rijnhuizen. Wanneer je langs een punt uit een van de verhalen wandelt of fietst, speelt de app automatisch het juiste verhaal af en kan je de parels van Rijnhuizen en Jutphaas ontdekken! En wil je toch graag de route en de verhalen op papier mee? Op zaterdag 12 september kun je gratis een boekje ophalen bij de oude fortbrug, direct naast restaurant Céline. Tussen 11.00 en 13.00 uur en 14.00 en 16.00 uur worden die daar uitgedeeld.

Zondag 13 september begint met een historische fietstocht onder leiding van schrijver en dichter Ton de Gruijter. Hij gidst de deelnemers door het huidige Jutphaas en omstreken en vertelt, al dan niet in dichtvorm, wat hem raakte. Een bijzondere en mooie manier om Jutphaas te verkennen. De zondag wordt afgesloten met een pubquiz. Deze keer geheel als online editie. Hiervoor zijn nog plaatsen beschikbaar. Aanmelden is gratis en kan via de Facebookpagina van Jutphaas 2020.

Doordat het hele weekend in het teken staat van de geschiedenis van Jutphaas, hebben inwoners het initiatief genomen om de Jutphaas vlag nieuw leven in te blazen. De vlag van Jutphaas – die overigens nooit officieel is vastgesteld als dé gemeentevlag – werd wel als zodanig gebruikt en bestaat uit twee banen van gelijke hoogte van rood en blauw. De kleuren van de vlag zijn ontleend aan het gemeentewapen. Doordat Jutphaas één van de parels is van Nieuwegein, een beschermd dorpsgezicht is, maar ook meer aandacht en investeringen van de gemeente Nieuwegein nodig heeft, willen we bewoners hiermee laten zien dat het een uniek gebied is in de gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren