Video: Wethouder Martijn Stekelenburg neemt documentaire in ontvangst over Vreeswijk in WO II

Een TV-documentaire met verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Nieuwegein ging vandaag in premiere. De makers hadden ooggetuigen gesproken over de enorme impact die de oorlogstijd had in de regio.

De regio kreeg te maken met massale evacuaties omdat de Hollandse Waterlinie onder water werd gezet. Wie dat heeft meegemaakt, kan het zich tot op de dag van vandaag levendig herinneren, vertelde initiatiefnemer Monique de Beer. “Een verhaal dat regelmatig terugkomt is dat mensen een schip hadden dat geconfiskeerd werd door de Duitsers. Sommige mensen staken hun eigen schip in brand om te voorkomen dat het in beslag werd genomen.”

De getuigen die nog kunnen vertellen over 1940, waren destijds hooguit een jaar of 10. Zij zijn geïnterviewd door schoolkinderen in Vreeswijk die nu die leeftijd hebben. “Dat leek ons een originele manier om de oorlog onder de aandacht te brengen”, zegt De Beer. “Ze hebben hun taak als junior reporter uiterst serieus genomen.”

De documentaire werd tijdens de première aan wethouder Martijn Stekelenburg aangeboden. De hele maand mei is de documentaire onder meer te zien in de bibliotheek van Nieuwegein en op de Museumwerf.

Onze videograaf Bart van Rooijen was aanwezig voor bovenstaande reportage.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren