Video: Veiligheidscijfers Nieuwegein

In 2016 is het totaal aantal misdrijven in Nieuwegein met 1% gedaald ten opzichte van 2015. Dat betekent dat er in 2016 in Nieuwegein 61 misdrijven minder gepleegd zijn dan in 2015. Vandaag gaf burgemeester Frans Backhuijs inzicht in de criminaliteitscijfers van Nieuwegein. Onze videograaf Bart van Rooijen was aanwezig in het Stadshuis.

De lichte daling is iets minder gunstig dan de gemiddelde ontwikkeling in de regio Midden Nederland. Daar was gemiddeld een daling te zien van 6%! De grootste stijging betreft de toename van het aantal autokraken (+35%). Daartegenover staat een grote daling van het aantal fietsendiefstallen (-49%). De criminaliteit lijkt in de meeste gemeenten al jaren te dalen, maar op cijfers is ook kritiek, blijkt uit een vertrouwelijk rapport dat vorige week uitlekte. Politie en OM zeggen daarin dat de werkelijke criminaliteit veel hoger ligt. Dat komt door te weinig mankracht en daardoor doen mensen ook minder snel aangifte.

Het aantal woninginbraken is in 2016 met 2% toegenomen ten opzichte van 2015. Vooral het aantal geslaagde woninginbraken nam toe (+18%). Het aantal pogingen nam juist af (-14%).

Als we het over geweld hebben in Nieuwegein dan kan geconcludeerd worden dat er een daling is van 6% ten opzichte van 2015. Deze daling is te zien op verschillende misdrijven binnen de noemer geweld. Opvallend is de daling van huiselijk geweld (-23%).

Nieuwegein had veel last van jongeren die overlast geven. Ook zin 2016 laten de cijfers zien dat deze vorm van overlast is toegenomen met maar liefst 27%. Gemiddeld ligt dit in Midden Nederland op een stijging van 13%.

In 2016 nam het aantal autokraken toe met maar lieft 35%. Qua fietsendiefstallen is er een flinke daling geweest (-49%) Ook het aantal vernielingen in Nieuwegein is afgenomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk