Video: Spectaculaire hijspartij bij Museumwerf Vreeswijk

Vandaag vond bij Museumwerf Vreeswijk een bijzonder schouwspel plaats. Op het werfterrein werden schepen verplaatst. Ze gingen niet via het water of over de helling. De vaartuigen gingen door de lucht! Voor deze stoelendans met schepen moest de grootste kraanwagen worden ingezet van de firma J. Brouwer & Zn. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en onze reporter Frans Evers waren ter plekke om voor onze lezers bovenstaand videoverslag te doen. Meer over de historie van de schepen leest u hier.

Op het terrein van Museumwerf Vreeswijk, langs de Vaartse Rijn, staat de Voorwaarts. Voor deze westlander, die daar een aantal jaren terug is gerestaureerd, is een definitieve plek op het werfterrein vrijgemaakt. Op de plaats van de Voorwaarts is de heve-aak Christina gekomen. Dit nog als woonboot opgebouwde schip ligt voor de kade in het water. Even verderop, op dezelfde kade, wachte weer een ander schip. Dat is de Utrechtse praam Simone die is ook verplaatst.

De verplaatsing van de schepen was een ingewikkeld karwei. Schepen zijn langwerpig en daarom lastige objecten om te hijsen. Zeker als ze in de lucht moeten worden gedraaid. Daarnaast vond het hijswerk plaats in de directe nabijheid van bebouwing. Ook kan de kraanwagen niet overal even dichtbij worden opgesteld. En of dat niet genoeg was, stond de oude vastgezette kraan van de Museumwerf ook nog eens in de weg. Daarom heeft de firma Brouwer voor deze spannende hjisklus haar grootste kraanwagen ingezet, een vierhonderdtonner!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk