Video: Sanering Nedereindse Plas

De Nedereindse Plas, ooit eigendom van de gemeente Nieuwegein, maar in de jaren ’90 geannexeerd door de gemeente Utrecht, is nog steeds een punt van discussie. Ooit riep een wethouder ‘ik ga er zo in zwemmen.’ Hij heeft het nooit gedaan. De plassen bestaan uit twee diepe plassen die zijn ontstaan door zandwinning: de westplas en de oostplas en zijn gedeeltelijk gedempt met bouw- en sloopafval. Vandaag hield de gemeente Utrecht een bijeenkomst voor omwonenden om uitleg te geven over de plannen mbt de sanering van de plassen, de zoveelste plannen en miljoenen euro’s verder.

In de periode 1964 en 1988 zijn de twee plassen gedeeltelijk gedempt met deels verontreinigd afval, zoals bouw- en sloopafval, huishoudelijk afval, chemisch afval en verontreinigde grond. Het is onbekend wat voor afval er precies is gestort en hoe vervuild dit is. Het gedempte oppervlakte is in totaal 29 hectare. In beide plassen is sprake van een ‘open stortfront’: het oppervlaktewater staat direct in contact met het afval waarmee de plas gedeeltelijk is gedempt.

Op het gedempte terrein zijn twee stortheuvels aangebracht in de periode 1988 tot 1993. Deze stortheuvels zijn op een milieuverantwoorde manier aangelegd; het afval in de heuvels is helemaal afgedekt en geïsoleerd. Nadat de stortactiviteiten stopten, is het terrein ingericht als recreatiegebied.

In 1996 werden in de oever gevaarlijke materialen gevonden. Scherpe voorwerpen zoals opstaande staven betonijzer waaraan zwemmers zich kunnen verwonden. Ook werd duidelijk dat delen van de oever zo steil zijn, dat het nodig is om ze steviger te maken. Ook werd er afval gevonden met doodskoppen erop van afval uit ziekenhuizen. Zwemwater in de natuur moet aan strenge eisen voldoen. Het moet schoon en veilig zijn voor de gebruikers. De provincie Utrecht stelde daarom een zwemverbod in. Dit verbod is nog steeds van kracht.

Het saneren van de plas startte in 2007 in de westelijke plas. Eerst werd een laag grond aangebracht over het afval. Dit moest ervoor zorgen dat het water van de plas niet meer in contact kwam met de vervuiling. Omdat deze laag grond wegzakte, is het werk in 2008 stilgelegd. In 2010 heeft de aannemer een folie op het afval gelegd. Deze folie zorgt ervoor dat het water van de plas niet meer in contact komt met het afval. De sanering heeft daarna een aantal jaar stilgelegen vanwege een conflict met de aannemer over de uitvoering. De aannemer bereidt op dit moment een uitvoeringsplan voor om de sanering af te ronden.

Vrijdag 7 oktober werd in de kantine van de Skipiste Nieuwegein uitleg gegeven over de komende werkzaamheden. Onze videograaf Bart van Rooijen was erbij en vroeg zich af welke wethouder de eerste duik zal nemen in deze besmette plas.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk