Katern

Vernieuwing Sport- en evenementencomplex Merwestein officieel gestart

De vernieuwing van Sport- en evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein is officieel gestart. Wethouder John van Engelen van de gemeente Nieuwegein, directeur – bestuurder Ton Bothoff van Verbindion en DeMIX-eigenaar Ben van Gelder gaven het officiële startsein voor de werkzaamheden. Zij legden gezamenlijk de puzzel die de samenwerking tussen de verschillende partijen en met de omgeving symboliseert. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het voorjaar van 2026 gereed.

Enkele weken geleden startte aannemer Burgland Bouw met de inrichting van de bouwplaats en andere voorbereidende werkzaamheden. In de eerste fase van de vernieuwing van Sport- en evenementencomplex Merwestein wordt tot aan de meivakantie van 2024 het doelgroepenbad gerenoveerd. Aansluitend – tussen 2024 en 2026 – vinden werkzaamheden in de rest van het complex plaats. Het complex blijft gedeeltelijk open voor zwemlessen, banen zwemmen en verenigingsgebruik.

Voorzien in een behoefte
“Met deze vernieuwing wordt Sport- en evenementencomplex Merwestein klaargemaakt voor de toekomst en voorziet in de behoefte voor meer sportruimte”, stelt wethouder John van Engelen van de gemeente Nieuwegein. “Met de renovatie van de zwembaden en de uitbreiding van één naar twee sporthallen en verschillende multifunctionele ruimten groeit het aanbod en de diversiteit van sport in de gemeente Nieuwegein. Daardoor kunnen Nieuwegeiners voldoende sporten en in beweging blijven: een belangrijke ambitie van de gemeente.”

“Het vernieuwde gebouw biedt naast een diversiteit in sport ook een ruimer zwemaanbod. Het vernieuwde en verduurzaamde gebouw vormt straks, samen met het openbare achterterrein dat samen met de omgeving ontworpen en ingericht wordt als park, een fijne ontmoetingsplek voor Nieuwegein. Ontmoeten, bewegen en recreëren staan hierin centraal. Zo dragen we bij aan een grotere sociale verbinding en de vitaliteit van de inwoners,” aldus directeur-bestuurder Ton Bothoff van Verbindion Nieuwegein.

Merwestein

Algemeen directeur Ben van Gelder van DeMIX: “Met de vernieuwing van onze beide technische installaties kunnen wij samen een mooie duurzaamheidsslag maken. Waar het sport- en evenementencomplex veel warmte nodig heeft, hebben wij juist veel koude nodig. Door deze installaties te koppelen kunnen we de restwarmte of -koude direct uitwisselen en opnieuw gebruiken. Daarnaast onderzoeken we of deze uitwisseling van energie ook mogelijk is voor de wederzijdse (zonne)stroomoverschotten. Dat is een toekomstbestendige winst voor het milieu en een interessante energiebesparing.”

Uitbreiding en verduurzaming huidige complex
Komende jaren wordt Sport- en evenementencomplex Merwestein volledig vernieuwd, verduurzaamd en uitgebreid. Een groot deel van de benodigde energie wordt straks zelf opgewekt. De gevel krijgt een groen uiterlijk en het regenwater van de daken wordt opgevangen, gereinigd en opnieuw gebruikt. Het Sport- en evenementencomplex heeft straks een nieuwe, dubbele sporthal. Daarnaast komen er meerdere multifunctionele ruimtes. Het zwembad krijgt groot onderhoud en de entree, horeca en kleedruimten worden vernieuwd. Ook de daken, gevels en puien worden vernieuwd. Het eigen achterterrein wordt na de inrichting met een sport- en spelkarakter opengesteld.

Slangen+Koenis Architecten maakte het ontwerp, Burgland Bouw is de uitvoerend aannemer, Hellebrekers Water & Leisuretechniek realiseert de benodigde installaties en Treem begeleidt het bouwproces.

Bovenstaande video is gemaakt door onze videograaf Jos van Vogelpoel en onderstaande foto’s door Arend Bloemink.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk