Verkiezingsuitslag

Het is nu een dag na de voor de lokale partijen zo desastreus verlopen verkiezingen. Niet alleen Nieuwegein, maar heel Nederland is weer in de ban van de landelijke partijen. Ik hoop voor u en mij, dat het een bewuste en geen verkeerde keus is geweest. We zitten er vier jaar aan vast.

Gisterenavond zijn we met onze kandidaten om 22:00 uur naar het NBC gegaan om de uitslag te vernemen. Na een kort welkomstwoord van de burgemeester, waarbij hij de gastheer nodeloos beledigde, werden omstreeks 22:30 uur de uitslagen in beeld gebracht. Overigens werden er bij onze aankomst, dus ruim voor de officiële bekendmaking, al felicitaties uitgedeeld aan de PvdA. Goed nieuws reist snel in deze wereld!

Direct na de presentatie van de cijfers zijn we weer vertrokken. Dat hadden we vooraf zo afgesproken, omdat we het niet eens waren met de gekozen locatie. In de raadsvergadering hadden we geprotesteerd tegen deze verspilling van gemeenschapsgeld. Het gemeentehuis voldoet in onze ogen ook prima voor zulke gelegenheden en is een stuk goedkoper. Ook bij een voor ons positief resultaat zouden we niet gebleven zijn.

Aan de informatiemarkt op zaterdag voor de verkiezingen hadden we een goed gevoel overgehouden. Van diverse kanten werd me daar een hart onder de riem gestoken. Dat gebaar waardeerde ik zeer. Helaas kwamen gevoel en werkelijkheid niet overeen. In plaats van iets te groeien moesten we zelfs 1 zetel inleveren, waardoor we er nog maar 1 over hebben.

Voor de goede orde: de 5 zetels, die we al in een vroeg stadium kwijtgeraakt zijn, tellen niet mee in deze beschouwing. Die waren door ons al min of meer afgeschreven.

Ik ben van mening dat ik met mijn zwager Luc Verbeek in de afgelopen tijd in de raad nuttig werk heb gedaan. Ook Anja Vergeer heeft als commisielid bergen werk voor ons verzet. We hebben samen onder meer gepoogd om de negatieve gevolgen van Nieuwegein Kiest voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken. Als kleine partij kun je in zo’n geval alleen dingen aandragen en moet je hopen, dat ze door de grotere worden overgenomen.

Het is jammer, dat we met onze nieuwe kandidaten niet de kans hebben gekregen om te laten zien wat we waard zijn. Ik had er zelf alle vertrouwen in. We hadden een hecht team opgebouwd met een hele stevige fundering.

Het kan goed zijn, dat u de naam Verbeek teveel vond voorkomen op onze lijst. Het is een weloverwogen beslissing geweest. Wij zagen de familiebanden voor zover aanwezig zeker niet als een nadeel. Van enige belangenverstrengeling was geen sprake. Ook binnen mijn eigen gezin is er volop ruimte voor een eigen mening, maar in situaties dat het echt moet, dan staat er een eenheid.

Als eenpersoonsfractie is het een stuk moeilijker om je duidelijk te profileren. Ik heb echter nooit een blad voor de mond genomen en ben vast van plan om ook de komende jaren mijn zegje te blijven doen. Ik blijf vechten voor uw en mijn belangen. U hoort zeker nog van me.

Overigens is het nog niet geheel zeker of ik de zetel zal innemen, omdat het aantal stemmen per kandidaat nog niet bekend is. Ik vind ik het heel jammer, dat de PGN ermee ophoudt, maar ik begrijp het wel. Ik wil hier nog even mijn waardering uitspreken voor hun jarenlange inzet.

Verder ben ik benieuwd hoe de PvdA straks vorm gaat geven aan de nieuwe coalitie en welke speelruimte er de komende jaren is voor inbreng van de overige partijen.

Jacqueline Verbeek

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk