Verkeersexamen basisscholen Nieuwegein

In de week van 18 t/m 22 juni zullen weer praktische verkeersexamens worden afgelegd door de schooljeugd van de groepen 7 van de basisscholen van Nieuwegein. Het betreft ongeveer 300 leerlingen van de basisscholen gevestigd in Nieuwegein-Zuid en de wijk Doorslag.

In de maand mei deden reeds 400 leerlingen van het basisonderwijs mee van de scholen, gevestigd in Nieuwegein-Noord. Van dit aantal zakten slechts 2 kinderen. Zij mogen het examen overdoen. De route van het verkeersexamen loopt door Nieuwegein-Zuid en is geheel aangegeven met borden met gele pijlen en voorzien van de tekst VERKEERSEXAMEN. De kinderen zijn voor het overige verkeer herkenbaar door ORANJE verkeersvesten.

Het verkeersexamen is een initiatief van de verkeersouders (zij helpen bij alle verkeersaspecten op en rond de basisscholen) en politie en is in overleg met de betrokken basisscholen opgezet. Het doel is de jonge verkeersdeelnemers vertrouwd te maken met het verkeer. Ze moeten bewust worden van de gevaren die op de loer liggen op de openbare weg en welke rol zij zelf in het verkeer vervullen. Tevens is het een goede voorbereiding voor de kinderen op het vervolgonderwijs na de basisschool. In veel gevallen wordt de route naar de nieuwe school op de fiets afgelegd en ligt deze vaak buiten de vertrouwde omgeving van woning en basisschool.

De politie, waaronder een motorrijder, zal aanwezig zijn voor het toezicht. Tevens staan ouders van de deelnemende kinderen opgesteld bij verschillende knelpunten om de rijvaardigheden van de kinderen te toetsen. Voordat de kinderen mogen deelnemen aan het verkeersexamen, moet hun fiets eerst door de wijkagent goedgekeurd zijn. De fiets moet voldoen aan de punten die in de wet omschreven staan, zoals remmen, bel en reflectors. Aan het einde van het examen krijgen de geslaagde deelnemers van hun wijkagent het verkeersdiploma op school uitgereikt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk