Verjaardagslied voor De Dom door Spinvis en Ingmar Heytze

Zal je altijd zien: op zijn 700-jarige verjaardag staat de Domtoren in die lelijke en zichtbeperkende steigers voor een renovatie. En wat doet muzikant Erik de Jong uit Nieuwegein? Die schrijft als verjaardagslied voor de toren een ode aan die verfoeide metalen constructie die de Dom verhult.

Spinvis geheel rechts tijdens een eerder optreden in Dorpshuis Fort Vreeswijk

Want die steigers, die zijn “nogal een symbool”, zegt de muzikant uit Nieuwegein die bekend staat als Spinvis. Het is lelijk en jammer, zeggen mensen. Ze ontnemen het zicht op die toren. “Dat is ook wel waar natuurlijk”, zegt de Jong. “Maar dan krijg je een rondleiding van de aannemer daarboven en die man vertelt eigenlijk vol trots over z’n steigers en wat ze aan het doen zijn om dat ding weer op te bouwen. Want dat is het ook wel: dat ding valt best wel uit elkaar, om de vijftig jaar ongeveer.”

En elke vijftig jaar nemen we weer de moeite om die toren te herstellen. “Er is veel verdeeldheid in de wereld deze dagen, maar zo’n Dom staat er al 700 jaar.” En om de zoveel tijd neemt een volgende generatie weer de moeite om het immer vergaande gebouw te renoveren. “Als je het over verbinding hebt, vind ik dat wel een mooi symbool.”

Er zit muziek in de pijpen
Nog een voordeel van die steigerpijpen: ze maken geluid. “Ik ben componist, ik zoek naar geluid en iedereen weet hoe dat klinkt”, zegt Spinvis. “En belangrijk is natuurlijk: het carillon. Dan heb je twee metalen geluiden. Dan heb je al een aardig concept.”

Nee, alvast een stukje van het lied horen kan niet. “We zijn nog aan het repeteren.” Een voorproefje van de tekst, die samen met stadsdichter Ingmar Heytze werd geschreven mag wel:

De steigers zijn er eerst, dan volgt de toren
De steigers komen terug, de toren blijft vergaan
Op een dag is alles wat de toren was, vervangen door iets anders
mensen als jij, komen voorbij
We kijken, we wijzen en we begrijpen
De steiger staat niet om de toren, de toren is er door de steigers
voor wie kan luisteren is niet de Dom, maar de steigers het carillon

Maandagavond 23 augustus om 20.00 uur gaat het verjaardagslied dat Spinvis schreef op uitnodiging van de Utrechtse Klokkenspelvereniging voor de Dom in première. ‘Steigers’ wordt voor het eerst gespeeld bovenop de Domtoren en is te volgen op het Buurkerkhof in Utrecht. Steigers bestaat uit poëzie van Ingmar Heytze en bevat nieuwe muziek van Spinvis, geschreven voor carillon, steigerpijp, trombone, cello en electronica. met o.a:  Malgosia Fiebig: carillon – Saartje Van Camp: cello, zang – Ingmar Heytze: spreekstem – Mike del Ferro: toetsen – Jeroen van Veen: toetsen – Bastiaan Woltjerr : trombone en Spinvis: zang, samples

Ingmar Heytze binnenkort in de bieb met een zes weekseworkshop Poëzie
Vanaf woensdagavond 1 september start de zesweekse workshop onder leiding van dichter Ingmar Heytze. Dichter Ingmar Heytze behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. ‘Zijn oeuvre telt zo’n zevenhonderd gedichten – de ongeveer driehonderd gedichten die hij schreef als stadsdichter van Utrecht niet meegerekend. ‘Figuratieve poëzie’ noemt hij het zelf. Gedichten met een klein verhaal, gedreven door ritme en klank, teksten die het op een podium goed doen. Als er tenminste een podium is’, aldus het dagblad Trouw.

In deze zesweekse workshop geeft Heytze je de ingrediënten die je kunt gebruiken voor je eigen werk, en licht hij de deksels op van de pannen die in zijn keuken op het vuur staan te pruttelen. Spice up that poetry!

In deze zes weekseworkshop geeft Heytze je de ingrediënten die je kunt gebruiken voor je eigen werk, en licht hij de deksels op van de pannen die in zijn keuken op het vuur staan te pruttelen.

  • Woensdag 1 september 19.30-21.30
  • Woensdag 8 september 19.30-21.30
  • Woensdag 15 september 19.30-21.30
  • Woensdag 22 september 19.30-21.30
  • Woensdag 6 oktober 19.30-21.30
  • Woensdag 20 oktober 19.30-21.30

De kosten voor de workshop, die gehouden wordt in de Centrale Bibliotheek in de binnenstad van Nieuwegein, bedragen 45 euro voor leden. Aanmelden voor de workshop kan hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk