Verhoging aantal koopzondagen aanstaande

Het college van B&W stemt in met het verhogen van het aantal reguliere koopzondagen per wijk van acht naar twaalf per jaar. Nieuwegein sluit hiermee aan op het maximaal toegestaan aantal koopzondagen volgens de Winkeltijdenwet. Voor Nieuwegeinse winkeliers betekent dit eenzelfde uitgangspositie als die van omliggende gemeenten wat de concurrentieverhoudingen ten goede komt. Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om een nieuwe verordening ‘Winkeltijden Nieuwegein 2012’ vast te stellen.

Landelijk is het vanuit de Winkeltijdenwet mogelijk om twaalf koopzondagen per jaar toe te laten. In de huidige verordening ‘Winkeltijden Nieuwegein’ die in 1996 vastgesteld is, staat het aantal op acht koopzondagen. In toenemende mate benaderden winkeliers de gemeente met de vraag om het aantal koopzondagen te verhogen. De realisatie van het nieuwe stadscentrum is tegelijkertijd een ontwikkeling waar de verhoging van het aantal koopzondagen bij past. Nieuwegeinse consumenten hoeven hierdoor niet meer uit te wijken naar omliggende gemeenten. Daarbij bestaat er meer duidelijkheid voor de consument als er voor de binnenstad een vaste koopzondag gehanteerd wordt. Het college stelt in aansluiting op de wens van winkeliers voor om dat voor de binnenstad elke laatste zondag van de maand (m.u.v. de zomermaanden juni, juli vanwege extra koopzondagen in december) te laten zijn. Het feit dat inwoners voor het winkelen in de eigen stad terecht kunnen, stimuleert ook de lokale economie en werkgelegenheid. Wethouder Wouter Kolff van o.a. Economische Zaken: ‘Het is goed dat we van acht naar twaalf koopzondagen gaan. Goed voor onze winkeliers, inwoners en voor de positionering van Nieuwegein als interessante winkelstad.’

Voor het verhogen van het aantal koopzondagen naar het wettelijk toegestane maximum van twaalf is een aanpassing van de verordening nodig. De gemeenteraad behandelt de winkeltijdenverordening op 28 maart. Als de raad de nieuwe verordening vaststelt, kunnen winkeliers vanaf 12 april hun gewenste data voor de koopzondagen bij de gemeente indienen. Overigens is het voor winkeliers geen verplichting om op koopzondagen open te zijn, maar kunnen zij een eigen afweging daarin maken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk