Verenigde Senioren Partij Afdeling Nieuwegein

Onze partij is bijzonder gelukkig dat wij op De Digitale Stad Nieuwegein een mogelijkheid hebben om onze ideeën en activiteiten te beschrijven.

Nu verwacht u natuurlijk een programma. Nee dat doen we waarschijnlijk later. Misschien is het genoeg om te weten dat wij als VSP vooral belangstelling hebben voor de manier waarop de gemeente haar taken uitvoert. Waarom ze telkens over nieuw beleid begint terwijl het bestaande beleid nog veel te wensen over laat. Waarom alles zo gruwelijk lang duurt. Dat gaat dus niet over politiek. De politiek wil immers bijna altijd allemaal hetzelfde. Wel eens een partij gezien die niet voor goed onderwijs, zorg en veiligheid is? Maar waar het ons om gaat is de vraag wat maken jullie waar en klaar! Dat is veel moeilijker dan een program schrijven vol goede voornemens. Dat gaat over de binnenstad en de minima en hoe gaan we die behandelen. En hoe staat het met huisvesting voor ouderen? (Allerberoerdst)

Wij gaan proberen elke week een A-viertje vol te schrijven over de gebeurtenissen in de politiek en in de organisatie vanuit ons standpunt, gelardeerd met wat journalistieke aanpak. Ziet u het maar als de inside information uit de commissies en de raad.. Natuurlijk is het een VSP-standpunt. Maar het geeft naast die mening wel de achtergronden en de vraagtekens weer.

Ooit werd mij tijdens de campagne gevraagd hoe ik Nieuwegein veiliger dacht te maken. Mijn antwoord toen was: Dat is heel moeilijk. Mijn kennis nu is dat is nog veel moeilijker dan ik dacht. Daarover en dat soort zaken willen we u op de hoogte houden. Wanneer u ons blijft volgen komt u langzaam maar zeker er achter wat er eigenlijk speelt en hoe de hazen lopen! Dingen die alle partijen eigenlijk gewoon aan hun kiezers zouden moeten vertellen en niet doen omdat ze op de een of andere manier het niet durven of niet weten te doen. Je zou eens toe moeten geven dat je eerder de plank volkomen misgeslagen hebt! En uitleggen wat je daarom nu van plan bent om te gaan doen! Dat zou even opluchten nietwaar! Rekent u er voorlopig maar niet op.

Eerst maar eens een paar basisbegrippen:

Gemeente Nieuwegein,

Er werken ongeveer 500 personen die in 2004 zo’n € 26 miljoen kosten. Daar zit de gemeenteraad, de wethouders en de burgemeester dan wel bij in! Gaat niet voor niets! Als u niet stemt heeft u daar niet meer over te zeggen. Het is maar dat u het weet! De totale begroting komt neer op ruim € 133 miljoen voor 2004. Hoeveel daarvan aan de burgers van de stad besteed wordt is zelfs voor een raadslid een goed bewaard geheim dankzij de ondoorgrondelijke dieptes van de gemeentelijke administratie.

Wel bekend is hoeveel wij zelf direct opbrengen in dat geheel. De opbrengst OZB, u weet wel voor uw huis of en het feit dat u daar woont, plus afvalstoffenheffing en rioolrecht bedraagt € 21,6 miljoen in 2004. Moeilijker wordt het om te traceren wat we verder nog opbrengen via allerlei zaken die we overal betalen simpelweg omdat de gemeenteraad heeft besloten dat die allerlei zaken kostendekkend moeten zijn. Dat gaat van de prijs voor uw paspoort, uw bouwvergunning tot uw sportlidmaatschap en de toegangsprijs van zwembad Merwestein. Ja ja het feit dat uw vereniging een gebouw of veld huurt van de gemeente betekent tegenwoordig dat uw lidmaatschap elk jaar een stukje duurder wordt.

Wat verder opvalt in de Gemeentelijke organisatie is het feit dat ze nooit fouten maken, althans ze worden zelfs onder de meest uitzinnige druk niet toegegeven. Wel eens een gemeentesecretaris ontmoet die volmondig bevestigt dat men zich verrekend heeft bij de plannen van de binnenstad of de kosten van de museumwerf of noemt u maar op. Of trouwens een wethouder die hetzelfde durft?

Nu is het zo in de wereld waar ik vandaan kom dat er geen fouten gemaakt worden omdat men niets uitvoert of omdat men ze versluierd. Dat laatste is natuurlijk voor het gemeentelijk apparaat het meest waarschijnlijk. Moeten we ze dat kwalijk nemen. Nee. Diegenen die fouten maken hebben tenminste getracht iets te doen. Elke fout is daarna een leermoment, toch? Dat zal bij de gemeentelijke organisatie ook zo zijn. Maar toegeven dat ze nog leren behoort niet tot de gewoontes. Dat is vreemd en jammer. Want wanneer u weet wat Den Haag ze op hun dak stuurt, dan is het onvermijdelijk dat ze fouten maken. Jammer dat ze daar niet overpraten. Want op die manier leert Den Haag ook niets. En daar zit toch de oorzaak van het meeste wat we betalen.

Volgende Week: De Binnenstad.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk