Verlegging tramtracé Nieuwegein City niet gelijktijdig met vernieuwing SUNIJ-lijn in 2020

Provincie Utrecht en gemeente Nieuwegein werken samen aan een nieuw, modern knooppunt voor tram en bus, met nieuwe woningen en goede loop- en fietsroutes in City Nieuwegein. Om dit mogelijk te maken wordt het huidige tramtracé naar het westen verlegd. Inzet was om het nieuwe tramtracé in de zomer van 2020 aan te leggen, tijdens de buitendienststelling voor vernieuwing van de SUNIJ-lijn. Een risicoanalyse heeft uitgewezen dat dit helaas niet haalbaar is. Provincie en gemeente hebben daarom besloten om toe te werken naar verlegging van het tramspoor en aanleg van de nieuwe tramhalte in de zomer van 2021.

Alles is in het werk gesteld om in de drie zomermaanden van 2020 zowel de verlegging van het tramtracé als de ombouw van de SUNIJ-lijn vanwege de komst van de nieuwe lagevloertrams uit te kunnen voeren. Dan zou de provincie slechts één keer de tram buiten dienst hoeven te stellen en vervangend vervoer hoeven te regelen. Helaas blijkt het op basis van de in kaart gebrachte risico’s onverantwoord om daar op in te blijven zetten.

Minimale hinder
Gevolg is dat er een extra buitendienststelling na 2020 en aanleg van een tijdelijke halte nodig zijn. Voor beide maatregelen heeft de provincie eerder al geld gereserveerd. De tijdelijk halte wordt gerealiseerd in de zomer van 2020 en ligt net buiten het bouwgebied, met minimale hinder voor de reizigers en voor de omgeving.

Vernieuwd knooppunt voor tram en bus
Wethouder Hans Adriani laat weten dat de ontwikkeling van het Stationsgebied City Nieuwegein overigens onverminderd doorloopt. “We hebben de ontwikkeling in februari dit jaar vastgelegd in  Bestuursovereenkomst Stationsgebied City Nieuwegein tussen gemeente en provincie. Er is nog veel werk aan de winkel. Maar over enkele jaren is het Stationsgebied in City totaal vernieuwd. Onze stad ziet er dan bij binnenkomst met het openbaar vervoer heel anders uit. En veel mensen zullen er hun nieuwe woning hebben gevonden.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren