Katern

Verbod op het gebruik van gif tegen ongedierte nadert

Het ligt in de lijn der verwachting, dat het gebruik van gifstoffen tegen ongedierte verboden wordt. In het bijzonder, wanneer deze stoffen buiten de deur worden gebruikt. Aan gif tegen ongedierte zitten verschillende risico’s. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat kinderen in aanraking zouden kunnen komen met het middel. Wanneer zij aan hun handen likken waaraan het gif zit, brengt dit grote gevaren met zich mee. Daarbij kunnen andere dieren het vergif voor voedsel aanzien. Denk bijvoorbeeld aan de muizenkorrels, die in het verleden door vogels werden gegeten. Het resulteert in een situatie waarbij het ongedierte in leven blijft, maar de vogel sterft. Dit is bepaald niet wenselijk! 

Gebruik van muizenkorrels is al verboden 
Om een dergelijke situatie te voorkomen, is het gebruik van gifkorrels voor muizen en ratten momenteel al verboden. Let wel, dit geldt voor het gebruik van deze korrels buiten de deur. In huis mogen gifkorrels nog wel worden gebruikt. Houd er rekening mee, dat het in de toekomst ook in huis niet meer zal zijn toegestaan om dit gif in te zetten tegen het ongedierte. Gelukkig zijn er voldoende andere methodieken om het ongedierte in en rondom je woning aan te pakken. Plaats bijvoorbeeld muizen- en rattenvallen. Ook mollenklemmen worden veel ingezet, om het omwoelen van het gazon tegen te gaan. 

Het achterblijven van kadavers is een risico van gif 
Niet alleen brengt gif risico’s met zich mee voor andere dieren. Ook resulteert het in een situatie, waarbij kadavers blijven liggen. Het is vaak lastig te achterhalen waar de dode muis of rat terechtgekomen is, nadat deze het vergif heeft ingenomen. Daarbij kan een dode muis worden meegenomen door een kat. Het is niet wenselijk, dat er binnen tuinen of op straat kadavers van ongediertesoorten komen te liggen als gevolg van het gif. Buiten het feit dat dit onhygiënisch is, kan het ook nieuwe ongediertesoorten aantrekken. 

Professionele ongediertebestrijding inschakelen 
Mocht je te maken hebben met ongedierte in of rondom je huis, dan is het slim om een professionele ongediertebestrijding in te schakelen. Deze partijen beschikken over verschillende hulpmiddelen, waarmee de bestrijding van het ongedierte makkelijker wordt. Zo maken zij bijvoorbeeld gebruik van hitte en kou om ongedierte te doden. Iets wat niet alleen milieuvriendelijker is, maar vaak ook effectiever werkt. Informeer eens bij een ongediertebestrijder in de buurt, welke mogelijkheden deze je kan bieden bij het bestrijden van verschillende ongediertesoorten. Des te sneller je het ongedierte aanpakt, des te kleiner de kans op een heuse plaag is.

One thought on “Verbod op het gebruik van gif tegen ongedierte nadert

  1. Mathijs

    Hoera en een goede zaak. Het is niet te traceren waar dat gif blijft in de loop van de jaren, en huisdieren, egels en kinderen kunnen er ziek van worden of zelfs dood aan gaan. Op de foto staan trouwens pissenbedden, dat is natuurlijk geen ongedierte maar dat zijn de opruimers van de natuur!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren