Veranderingen in de (jeugd)zorg en bijstand

De gemeente Nieuwegein nodigt inwoners uit om mee te denken en te praten over de sociale opgaven waar de stad voor gesteld wordt. Maatregelen van de landelijke overheid zorgen ervoor dat verantwoordelijkheden van provincie en Rijk in 2014 en 2015 bij gemeenten komen te liggen. Hierbij gaat het om de jeugdzorg, de ondersteunende zorg aan huis vanuit de Awbz en het aan het werk helpen van mensen met een beperking. Inzet van eigen kracht van mensen en medeverantwoordelijkheid voor elkaar in de wijk zijn daarbij belangrijk. Om te weten wat er ten aanzien van de komende veranderingen leeft onder inwoners voert het college van B&W stadsgesprekken. Leden van de gemeenteraad gingen tijdens een inwonersavond in stadstheater DE KOM het gesprek aan.

Maandagavond 8 april kwamen bijna tweehonderd mensen bij elkaar voor informatie over de veranderingen in de zorg, jeugdzorg en bijstand. Inwoners kregen in een presentatie te horen wat er in de toekomst anders wordt in de ondersteuning van mensen op het gebied van zorg voor ouderen, de jeugdzorg en werk, sociale activering en zorg voor mensen met een beperking. In het tweede deel van de avond nodigden raadsleden inwoners uit voor deelname aan rondetafelgesprekken. Zij brachten de vraag naar voren waar inwoners kansen zien in het helpen van buurtbewoners met hulpvragen. Uit de gesprekken kwam de ‘zorg om de toekomst van de zorg’ naar voren. Het voortbouwen op de kracht van het Nieuwegeinse verenigingsleven en van vrijwilligers(werk) werd genoemd als kans voor de toekomst. Als belangrijke randvoorwaarde en waardering klonk de ondersteuning aan mantelzorgers vanuit het Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein.

Burgemeester en wethouders startten al met stadsgesprekken en gaan daar mee door. Gesprekken om beeld te krijgen bij wat er leeft onder Nieuwegeinse inwoners. Inwoners, jong en ouder, mensen met en zonder beperking. Doel van de gesprekken is om te weten te komen waar inwoners mogelijkheden en aandachtspunten zien met het oog op de toekomstige veranderingen in de (jeugd)zorg en bijstand. Maar ook om vooral te luisteren naar goede wijkinitiatieven, Nieuwegeinse best practices en ideeën van wijkbewoners zelf.

Inwoners die zich in groepsverband bij hen thuis of ergens in de wijk, bijvoorbeeld in een buurtplein of buurthuis, willen aanmelden voor een gesprek met de burgemeester of een wethouder kunnen zich melden bij Marian van Dijk van de gemeente Nieuwegein op telefoonnummer 14 030 of per e-mail op m.vandijk@nieuwegein.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk