Veiligheidsregio Utrecht (VRU) waarschuwt voor zogenaamde bloempotkachels

Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, zoeken veel mensen naar alternatieve manieren om er op koude dagen warmpjes bij te zitten. Bijvoorbeeld door een zogenoemde ‘bloempotkachel’ in elkaar te zetten. En dat merken ze bij tuincentra, waar de terracottapotten over de toonbank vliegen. Maar is zo’n alternatieve kachel wel een goed idee?

Die toegenomen populariteit van terracottapotten merken ze ook bij tuincentrum GroenRijk in Nieuwegein. “Zeker. We verkopen echt een stuk meer dan andere jaren, zeker voor deze tijd van het jaar”, laat eigenaar Theo Baars weten. En klanten vertellen hem ook dat ze de potten en schotels gaan gebruiken voor een zelf gefabriceerd kacheltje. “Dat hoor ik steeds vaker. Of het werkt, weet ik niet. Maar de extra verkoop is natuurlijk alleen maar fijn.”

Hoe werkt het?
De bloempotkachel kun je op allerlei manieren zelf maken. Maar waar het op neerkomt is dat je een aantal waxinelichtjes onder een kleine terracottapot zet, met daarover een grotere pot. De bloempotten warmen op die manier op en geven stralingswarmte af. Dit zou een groter gevoel van warmte moeten geven dan wanneer je alleen de kaarsjes opbrandt, zonder pot dus. Online zijn allerlei handleidingen te vinden over hoe dit zelf te maken. Maar of het ook daadwerkelijk nut heeft, is nog maar de vraag.

Niet goedkoper
Ook de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) ziet weinig heil in het gebruiken van een bloempotkachel. “Het is logisch dat mensen in deze tijd op zoek gaan naar manieren om hun energieverbruik te verminderen”, laat een woordvoerder weten. Maar aan deze manier kleven volgens hem wel een aantal risico’s. “En dat zijn niet alleen brand- en verbrandingsrisico’s, maar ook zeker het risico op koolmonoxidevergiftiging. Bovendien is aangetoond dat deze manier van verwarmen niet goedkoper is dan met de cv-ketel.”

Wil je nu toch graag zo’n bloempotkachel in je huis? Dan heeft de VRU nog wel aantal tips. “Zorg dat je de pot op een stevige, onbrandbare ondergrond zet, uit de buurt van brandbare materialen”, legt de woordvoerder uit. “Raak de pot alleen aan met een ovenwant, ventileer de ruimte goed en zorg dat je een koolstofmonoxidemelder in huis hebt.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk