Relatief weinig autobranden in Nieuwegein, wat vergoedt de verzekering?

In Nieuwegein gaat het ‘goed’ met het aantal autobranden. Dit aantal valt heel erg mee, als je het vergelijkt met de branden in de stad Utrecht. In Nieuwegein zijn er gemiddeld 10 à 15 incidenten per jaar. Daarbij ontstond er in 1 tot 4 gevallen daadwerkelijk schade aan de auto door brand.  In 2016 was de regio Utrecht koploper met 262 autobranden. Vaker dan dat moet de brandweer uitrukken. Welke gevolgen heeft het als jouw eigen auto in de fik vliegt? Hoe zit het dan met de verzekering? En kan je de schade nog verhalen op de dader?

Autobrandenprobleem
Landelijk gezien komen autobranden steeds meer voor. Ons land zou zelfs een heus ‘autobrandenprobleem’ hebben. In heel Nederland werden in 2017 maar liefst 2.338 auto’s in de as gelegd. Cijfers voor de gemeente Nieuwegein worden niet apart bijgehouden, maar op basis van de politiecijfers kunnen we wel stellen dat er relatief weinig autobranden plaatsvinden in Nieuwegein Toch zijn ze er wel, zoals bijvoorbeeld een autobrand in de Zinniastraat in Nieuwegein, waarbij de auto total loss moest worden verklaard.

Oorzaken
Hoewel er de afgelopen jaren vele brandstichtingen zijn geweest, is in de afgelopen vijf jaar in de regio Utrecht niemand veroordeeld voor een autobrand. De politie verklaart dat het lastig is om sporenonderzoek te doen bij een uitgebrande auto, omdat de meeste sporen van een dader door het vuur zijn uitgewist. Het uitwissen van sporen is ook vaak de reden dat criminelen een auto in de fik steken. Omdat er recentelijk dus niemand is veroordeeld, blijft het gissen naar de motieven voor de autobranden. Een motief voor brandstichting kan bijvoorbeeld groepsdruk in een jeugdbende zijn. Ook een pyromaan, die kickt op een goeie fik, steekt natuurlijk wel eens auto’s aan. Een laatste motief is het zelf in brand steken van de eigen auto; met een WA + beperkt casco en allrisk, ontvang je ook een vergoeding bij brand. Dit is verzekeringsfraude. Als dat wordt ontdekt krijg je, in plaats van een vergoeding, een forse boete.

Autoverzekering
Als je je auto niet zelf in de fik steekt, maar wel een uitgebrande auto hebt, hoe zit het dan met de autoverzekering? Als je alleen een wettelijke-aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebt, kom je van een koude kermis thuis. De verzekeraar vergoedt dan helemaal niets. Ook bij het Waarborgfonds Motorverkeer (WBF) kan je in dat geval niets halen. Het fonds keert namelijk alleen uit wanneer de dader onbekend is én wanneer de schade is toegebracht door een ander motorvoertuig. Dat is bij een autobrand niet het geval, waardoor je ook van dit fonds niets ontvangt. Je ontvangt als je WA verzekerd bent alleen geld als de dader wordt opgespoord en aansprakelijk wordt gesteld voor de schade.

Zoals eerder al vermeld, gebeurt dit helaas maar zeer sporadisch. Wanneer je een autoverzekering met beperkte of volledige casco-dekking hebt, krijg je wel een vergoeding van de verzekeraar. Bij het claimen van schade, gaat de premie vaak omhoog doordat je daarbij schadevrije jaren inlevert. In het geval van brand, gebeurt er meestal niets met je schadevrije jaren. Dit omdat je de schade niet zelf hebt veroorzaakt – tenzij er dus sprake is van fraude.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk