Vanuit de Nieuwegeinse raadszaal

Nieuwegein krijgt een nieuwe burgemeester! Woensdagavond kreeg de gemeenteraad het te horen. Frans Backhuijs, nu nog burgemeester van Oldenzaal, wordt als het aan een unanieme gemeenteraad ligt de nieuwe burgemeester van Nieuwegein.

Wij als CDA fractie zijn blij en verheugd met deze keuze en vooral de manier waarop de vertrouwenscommissie haar werk heeft gedaan. Het is een prestatie van formaat om met een raad die zoveel fracties kent tot een unanieme keuze te komen en dan ook nog de volledige raad achter het voorstel te krijgen. Een grote pluim op de hoed van de vertrouwenscommissie is op zijn plaats. Ik ga niet iedereen in het bijzonder noemen maar wil toch graag Martin Monrooij als voorzitter van de commissie complimenteren. Ik weet van CDA-fractievoorzitter Hennie van Randwijk hoe groot de inzet van de leden van de vertrouwenscommissie is geweest; dus ook Hennie en alle andere leden zeer bedankt.

Soms lees je in de krant dat de Nieuwegeinse gemeenteraad erg verdeeld is en als een slangenkuil gekenschetst wordt. Als je dan de voordracht van de vertrouwenscommissie als voorbeeld neemt is eerder sprake van het tegendeel. En eerlijk gezegd ervaar ik de raad niet als een slangenkuil, wel is de raad soms sterk verdeeld maar dat is inherent aan de democratie. Het is niet anders en misschien moet het ook niet anders zijn!

In de raadsvergadering van 30 maart was ook het internationaal beleid onderwerp van discussie, het onderwerp waarmee de zittende burgemeester, Cor de Vos, eigenlijk inhoudelijk afscheid nam van de gemeenteraad. Een onderwerp wat hem na aan het hart ligt en waarover in de gemeenteraad wel verschillen van mening bestaan. Wij vinden dat maatschappelijke criteria zoals goed openbaar bestuur, duurzaamheid, wederkerigheid en particulier initiatief (PI) heel belangrijk zijn. Geen eenrichtingverkeer. Wel een zakelijke rol van de gemeente, die vanwege de ook bestuurlijke banden met de gemeentebesturen van Pulawy (in Polen) en Rundu (Namibia) mogelijkheden voor het PI moet scheppen zoals hulp van het Antoniusziekenhuis en anderen.

Als gemeente besteden we niet zoveel geld aan internationaal beleid maar het daar om heen werkende particuliere initiatief genereert een veelvoud daarvan. De ervaringen met Rundu en Pulawy leren dat. Uiteraard verandert in de tijd de relatie met dit soort steden en je moet je ogen nooit sluiten voor andere mogelijkheden, maar wij hebben het gevoel dat zoals het nu loopt best goed is.

Helen van de Berg, wethouder van het CDA, heeft de taak een goed plan van aanpak op te stellen zodat we daar over een paar maanden in de raad een besluit over kunnen nemen, ze zal dit ongetwijfeld doen in samenspraak met bijvoorbeeld de werkgroepen Rundu en Pulawy en anderen die zich bezig houden met dit beleid. Ik denk dat alle mensen die betrokken zijn bij dit beleid (en dat zijn heel wat Nieuwegeiners en instellingen) blij zijn met het besluit van de gemeenteraad hier een vervolg aan te geven. Internationaal beleid opent je ogen, dat heb ik als raadslid mogen ervaren, maar ook vele Nieuwegeiners zullen dat beamen.

Willem Wijntjes

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk