Vanaf begin juli zonder overstap met de tram reizen

Goed nieuws voor reizigers: Vanaf begin juli rijdt de tram zonder verplichte overstap direct door over de gehele lijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein. Vanaf 2 juli kunnen reizigers al gebruik maken van een directe verbinding op het traject P+R Westraven – Utrecht Sciencepark. Op 9 juli komt hier de rest van de lijn bij én zal de nieuwe tramhalte Nieuwegein City feestelijk in gebruik worden genomen. Dat is het moment waarop reizigers zonder overstap vanuit Nieuwegein Zuid en IJsselstein Zuid naar Utrecht Sciencepark kunnen reizen. In de avond en in het weekend rijdt de tram door naar Utrecht Centraal Centrumzijde en doordeweeks helemaal naar P + R Science Park.

Afgelopen periode heeft de provincie Utrecht de laatste werkzaamheden in het Stationsgebied Utrecht CS afgerond én is er hard gewerkt aan de vernieuwing van de trambaan en halte Nieuwegein City. Daarmee wordt het sluitstuk gelegd op werkzaamheden die sinds eind februari jl. in opdracht van de provincie zijn uitgevoerd. Over een lengte van 500 meter is door aannemer Dura Vermeer in het centrum van Nieuwegein een nieuwe trambaan aangelegd met een moderne halte die aansluit op de ontwikkeling van het nieuwe stadshart. Het OV knooppunt ligt vlakbij de ruim 460 nieuwe woningen, de winkels van Cityplaza en is goed te bereiken voor fietsers en voetgangers. Aan de overzijde van het spoor richting Zuidstedeweg komt in 2025 nog een nieuw busstation. Om dit moment te markeren, wordt zowel de nieuwe tramhalte als het busstation op 9 juli omgedoopt tot Nieuwegein City.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “We slaan met deze maatregel twee vliegen in één klap. Nieuwegein krijgt een modern OV knooppunt én er komt een doorgaande tramverbinding over de gehele lijn. Dat is goed nieuws voor de reizigers en voor het Utrechts openbaar vervoer. De nieuwe, regionale tramlijn waar de afgelopen jaren zo hard aan is gewerkt, heeft zijn eindbestemming bereikt!”

Sein op groen
De afgelopen weken hebben U-OV en het trambedrijf van de provincie Utrecht alle registers opengetrokken om de trams op deze lijn op de proef te stellen. Eerst werden alle systemen getest, daarna volgde een periode dat de trams stabiel moesten rijden op de klok van de dienstregeling. Eind juni staan de laatste testritten op de planning. Wanneer deze ritten succesvol zijn afgerond staat het sein op groen om de deuren te openen voor de reizigers.

Terwijl in Nieuwegein de tramlijn werd vernieuwd, zijn door de gemeente en provincie ook aanpassingen doorgevoerd aan de trambaan in het Stationsgebied Utrecht CS. De trambaan tussen de haltes Jaarbeursplein en Utrecht Centraal Centrumzijde kan daardoor met ingang van 2 juli in gebruik worden genomen door reizigers. Dit heeft als voordeel dat er een directe verbinding zonder overstap ontstaat, wat ruim 500 meter lopen scheelt. Bovendien komen reizigers vanaf 9 juli met de tram vanuit Nieuwegein en IJsselstein direct uit bij de centrumzijde van Utrecht en kunnen zij doorreizen naar Utrecht Science Park.

Nieuwe dienstregeling
Op werkdagen rijden de trams uit Nieuwegein en IJsselstein na halte Utrecht Jaarbeursplein door naar Utrecht CS Centrumzijde en het Science Park, en vice versa. Het tramnet ziet er dan zo uit:

  • Tram 20: Nieuwegein-Zuid – Utrecht CS – Science Park
  • Tram 21: IJsselstein-Zuid – Utrecht CS – Science Park
  • Tram 22: Utrecht CS – Science Park
    ’s Avonds na 21.30 uur en in het weekend rijden de trams tot Utrecht CS Centrumzijde.

Op zaterdag 2 juli kan de tram nog niet doorrijden naar Nieuwegein en IJsselstein, maar nemen we wel de trambaan tussen Jaarbeursplein en CS Centrumzijde in gebruik. Vanaf maandag 4 juli rijdt tram 20 dan 4x/uur van P+R Westraven via CS Centrumzijde naar Science Park. Samen met tram 22 rijdt er tussen CS Centrumzijde en Science Park dan 8x/uur een tram. In Nieuwegein en IJsselstein blijven de tram vervangende bussen rijden tot zaterdag 9 juli, als de tram daar weer gaat rijden.

Vanaf maandag 11 juli rijden tram 20 en 21 uit Nieuwegein en IJsselstein samen 8x/uur het hele traject naar Science Park. Tram 22 rijdt dan niet tot het einde van de zomerdienstregeling. Vanaf 22 augustus rijdt tram 22 weer, en rijdt er tussen CS en Science Park 12x/uur een tram.

One thought on “Vanaf begin juli zonder overstap met de tram reizen

  1. Ton

    Hard gewerkt. Laat me niet lachen.. De tram zou 16-06-2022 gaan rijden. Ze zijn dus gewoon weer eens te laat..! En als je naar dat harde werken gekeken hebt zoals ik dan zag ik enkel busjes met openstaande portieren waar er benen uit bungelden. Ook om de reiziger een beetje op de hoogte te houden; blijkbaar te veel moeite. Als er volgens de planning op 16-06 2022 gereden zou worden dan hadden ze ruim voor die datum best eens iets van zich kunnen laten horen. De regiotram blijft trouw aan zijn immage: altijd te laat..!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk