Vakbond NU’91 uit Nieuwegein bezorgd over tweede Coronagolf

Verpleegkundigen en verzorgenden maken zich zorgen over de gevolgen van een mogelijk tweede Coronagolf. Dat zegt vakbond NU’91 uit Nieuwegein. Eerder lieten Veiligheidsregio Utrecht (VRU) en minister Grapperhaus al weten bezorgd te zijn over het oplopende aantal besmettingen.

Of er ook een tweede golf komt, is nog niet duidelijk. “Maar iedereen ziet het aantal besmettingen toenemen. En iedereen ziet ook dat het steeds lastiger wordt om de anderhalve meter afstand te houden,” zegt woordvoerder Michel van Erp van NU’91.

Allesbehalve normaal
Want ook al ligt de piek van het aantal besmettingen alweer een paar maanden achter ons, voor verpleegkundigen en verzorgenden is de situatie nog allesbehalve normaal. “De emotionele druk was hoog, er is ontzettend veel van de mensen gevraagd. De verwerking van de Coronapiek is eigenlijk pas net gestart,” zegt hij.

Van Erp werkte zelf ook als verpleegkundige. “We leren allemaal omgaan met mensen die overlijden. Maar in die periode waren het er heel veel. Dat krijg je zo snel niet verwerkt. Dat zijn hele traumatische gebeurtenissen geweest. Als je verwerking nog moet beginnen en er komt een tweede golf aan, dan gaat dat niet samen.”

‘Er moet iets gebeuren’
De vakbond weet niet of er strengere maatregelen moeten komen. “Maar we zien wel dat de huidige maatregelen niet worden nageleefd. Dus er moet iets gebeuren, want anders laait het virus weer op.”

Van Erp hoopt vooral dat er meer getest gaat worden en dat de testcapaciteit verder omhoog gaat. “Wij hebben ons daar tijdens de coronacrisis heel veel mee bemoeit”, doelt hij op het gebrek aan testen tijdens de eerste maanden van het virus. Wat NU’91 betreft kan het testen van zorgpersoneel nog steeds beter. “Wij willen dat zorgpersoneel binnen 24 uur een test kan krijgen en binnen 12 uur de uitslag hoort.”

Dat is vooral ook belangrijk om geen tekort aan personeel te hebben mocht er een tweede golf komen. Van Erp hoopt dat die er niet komt. “We willen niet terug naar de oude situatie, maar juist het virus zoveel mogelijk onder controle houden. Houd je aan de anderhalve meter.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk