Utrechtse gemeenten delen hun opsporingsambtenaren

Alle gemeenten in de Veiligheidsregio Utrecht, waaronder ook Nieuwegeinm, gaan hun opsporingsambtenaren met elkaar delen. De zogenoemde BOA’s kunnen dan in een andere gemeente worden ingezet wanneer daar een tekort is. De 26 burgemeesters hebben daarvoor onlangs een overeenkomst getekend.

De Veiligheidsregio Utrecht valt samen met het gebied van de provincie Utrecht. BOA’s van de ene gemeente krijgen nu ook bevoegdheden om op te treden in de 25 andere gemeenten. Voorzitter Jan van Zanen, ook burgemeester van Utrecht, zegt in een persverklaring dat de lokale overheid op die manier beter toezicht kan houden op het naleven van de coronamaatregelen.

“Voor de handhaving van de noodverordening zijn BOA’s elke dag aan het werk, samen met handhavers van de gemeenten en de politie. Zo helpen zij bijvoorbeeld de verspreiding van het virus tegen te gaan”, aldus Van Zanen. “In onze regio is flexibele capaciteit van de BOA’s nodig, omdat in sommige gebieden, al dan niet tijdelijk, de handhavingsbehoefte groter is dan in andere gebieden.”

Er wordt op dit moment met verschillende externe (overheids)organisaties gesproken of zij kunnen aansluiten bij de samenwerkingsovereenkomst. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid medewerkers van die (overheids)organisaties ook in te kunnen zetten voor de handhaving van de noodverordening. Die inzet is mogelijk, omdat bij sommige (overheids)organisaties handhavingstaken zijn afgenomen door de verschillende landelijke maatregelen.

Boa’s aan het werk rondom winkelcentrum Muntplein

De samenwerkingsovereenkomst is tot stand gekomen in nauwe samenwerking en afstemming met de Politie en Openbaar Ministerie en is van toepassing op het grondgebied van de gemeenten die behoren tot de Veiligheidsregio Utrecht, te weten de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Bunnik, Bunschoten, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren