Uitslag onderzoek vogelsterfte Batau Noord maandag verwacht

Zondagmiddag 23 juli is bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) melding gedaan van dode watervogels in de wijk Batau Noord in Nieuwegein. Diezelfde middag en nogmaals in de avond zijn een dode eend en twee dode zwanen opgehaald door één van de buitendienstmedewerkers van het waterschap. De medewerker heeft die dag geconstateerd dat de doorstroming van het water goed was en één van de handhavers heeft metingen verricht aan het water. Hieruit kwamen geen bijzonderheden die wijzen op botulisme.

Onduidelijk is, waaraan de vogels gestorven zijn. Om de oorzaak te achterhalen, zijn maandagmorgen 24 juli twee dode zwanen naar het laboratorium gebracht in Lelystad. Ze worden onderzocht op botulisme en vogelgriep.

Het waterschap laat weten dat tot dusver geen bijzonderheden zijn die wijzen op botulisme of vogelgriep. ‘Dat moet uit het onderzoek blijken’ aldus het waterschap. De uitslag van de sectie op de vogels wordt maandag 31 juli aanstaande verwacht en zal gepubliceerd worden op pen.nl. Het waterschap adviseert tot dan watercontact te vermijden.

Bewoners laten weten dat er al geruime tijd melding is gemaakt van dode watervogels. Pas toen de buurt het niet langer pikte en de media er boven op sprong is er gereageerd door het waterschap en de gemeente. ‘De aandacht in de media heeft de gemeente en het waterschap er toe gebracht actie te ondernemen om imagoschade te beperken. Burgers zijn gedurende weken genegeerd’ aldus een wijkbewoner.

3 thoughts on “Uitslag onderzoek vogelsterfte Batau Noord maandag verwacht

 1. Peter Kal

  In de aanhef van dit artikel lijkt het erop dat er adequaat is gereageerd door het waterschap op een acute situatie waarbij ineens een eend en twee zwanen doodgegaan zijn. Feit is dat er tussen begin juni en 23 juli bijna 11(!) zwanen zijn gestorven. Twee van hen lijken vooralsnog ternauwernood gered. Zij zijn nu bij de vogelopvang. Ook zijn er andere dieren doodgegaan. Buurtbewoners maken al veel langer gewag van dode waterdieren en onder meer stilstaand water. Botulisme gedijt in eiwitrijk en zuurstofarm water. Water wordt eiwitrijk door bijvoorbeeld dode dieren en zuurstofarm door stilstaand water. Vergelijk dit met de functie van de pomp in het aquarium. Er zijn een jaar of wat geleden ook al borden met aandacht voor botulisme bij deze vijver geplaatst. Dit zou voor een overheidsorganisatie, zoals het waterschap is, toch aanleiding horen te zijn om bij voortduring aandacht aan de kwaliteit van het water te geven. Want nu wordt het paard achter de wagen gespannen. En dat kost in dit verband veel leed en geld! Voorts is het een goed gebruik om bij nieuwsinformatie hoor en wederhoor toe te passen. Want dan komt de feitelijke situatie nog beter in beeld!

 2. John

  Wat ik nog steeds niet begrijp is het volgende, men spreekt over een vijver.
  Het zijn er echter meer .
  Vijvers:vuurvliegweide, pauwoogweide en de rendierweide ,dat zijn er al 3.
  Doorstroming: hoe is dat mogelijk ? Alles zit volkomen dichtgegroeid
  Wie wordt er nu bedonderd en belogen?

 3. K.

  Vraag me ook af waar alle andere eenden zijn …er zaten hier tot op voor kort echt wel 20 a 30 eenden die ik elke dag zag met rondje hond. En nu geen een meer daar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren