Uitslag onderzoek dode zwanen in Nieuwegein: botulisme type C

Bij één van de twee zwanen uit de Nieuwegeinse wijk Batau is botulisme type C aangetoond. Vorige week heeft het waterschap twee dode zwanen weggebracht naar een gespecialiseerd laboratorium in Lelystad om ze te laten onderzoeken op botulisme en vogelgriep.

Botulisme type C is niet schadelijk voor mensen, honden en katten. De onderzochte zwanen hadden geen vogelgriep.

Hoe is botulisme te voorkomen?
Botulisme is helaas niet te voorkomen. De bacterie is al aanwezig in water, in de waterbodem en in de vogels zelf. Wel groeit de bacterie in zuurstofloze, warme omstandigheden veel sneller. Jonge dieren en dieren met een minder goede afweer worden het eerste ziek en sterven snel.

De afgelopen dagen heeft het waterschap de doorstroming van het water wat verhoogd; dit is echter maar beperkt mogelijk om te voorkomen dat mensen elders in Nieuwegein natte voeten krijgen.

Hoe nu verder?
De sterfte van eenden en zwanen vorige week in Batau heeft veel emoties losgemaakt bij omwonenden. Ook hebben zij veel vragen over de taken van waterschap, gemeente, vogelopvang en Dierenambulance, over het watersysteem en over de mogelijkheden om grootschalige vogelsterfte in de toekomst te voorkomen.

De gemeente en het waterschap organiseren na de zomervakantie een bijeenkomst om over deze onderwerpen van gedachten te wisselen. Omwonenden worden hierover via een gezamenlijk wijkbericht van gemeente en waterschap geïnformeerd.

One thought on “Uitslag onderzoek dode zwanen in Nieuwegein: botulisme type C

 1. John

  Men zou ook de vijvers is goed uitbaggeren. Maar dat kost geld.
  Wij zitten in de zomer aan vies en stinkend water.
  Daar hebben ze in het gemeentehuis natuurlijk geen last van.
  Hoezo is Nieuwegein een schone stad?
  Het is niets meer dan een stinkend dorp.
  SCHANDE gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren