Katern

Uitkomsten onderzoek hondenbeleid Nieuwegein

Veel inwoners, met of zonder hond, vinden het een probleem als er hondenpoep ligt op speelplekken, stoepen en straten. Maar elkaar aanspreken blijft moeilijk. De vraag naar handhaving is daarom groot. Ook is niet altijd duidelijk waar honden los mogen lopen en waar ze aangelijnd moeten zijn. Het zou duidelijker zijn als op sommige plekken bordjes staan of als je met je mobiele telefoon op de hondenuitlaatkaart kunt navigeren. Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek dat is gedaan naar het hondenbeleid van de gemeente Nieuwegein.

Wethouder Marieke Schouten: ‘Honden zijn belangrijk voor veel mensen in onze stad en niet meer weg te denken uit de straten. Dat betekent ook dat er goede voorzieningen nodig zijn, zoals hondenpoepbakken. Ik zie vaak hondenuitlaters gebruik maken van die bakken. Toch blijft hondenpoep op straat of op het voetpad, ook bovenaan het lijstje met ergernissen. Er is soms een drempel om daarover iets te zeggen maar uit ervaring weet ik dat het ook best wel kan. Ik vind het positief dat zo veel mensen hebben meegedaan met de enquête, waaruit ook veel goede ideeën zijn gekomen over bijvoorbeeld het plaatsen van bakken. Daar gaan we dan ook de komende maanden mee aan de slag.’

Enquête
In heel Nieuwegein geldt een opruimplicht en aanlijnplicht, met uitzondering van de speciale gebieden die zijn te vinden op de Hondenuitlaatkaart. In het najaar van 2017 en voorjaar van 2018 is dit hondenbeleid samen met de stad geëvalueerd. Via een enquête is aan inwoners van Nieuwegein gevraagd wat ze van de regels voor hondenbezitters vinden. Zijn ze duidelijk, makkelijk uitvoerbaar of juist ingewikkeld? Is het duidelijk waar honden los mogen lopen? Is er overlast door hondenpoep. En nog veel meer. Maar liefst 1.106 inwoners hebben de enquête ingevuld. Zowel hondenbezitters als niet hondenbezitters.

Uitkomsten bekijken
De opvallendste uitkomsten zijn begin dit jaar tijdens een inloopbijeenkomst aan belangstellenden gepresenteerd. Daar kon men ook met aanwezige medewerkers van de gemeente in gesprek. De bevindingen zijn verwerkt, samen met reacties die via email en social media zijn binnengekomen. De evaluatie van het hondenbeleid 2018 kunt u hier vinden.

De hondenuitlaatkaart

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren