Uitbreiding Prinses Beatrixsluis bijna rond

De uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is een grote stap dichterbij gekomen. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag haar handtekening onder nieuwe afspraken gezet. Naar verwachting begint het werk aan de sluis over twee jaar.

De sluis wordt uitgebreid met een derde kolk. De nieuwe kolk wordt 270 meter lang en 25 meter breed. De huidige twee kolken zijn 225 meter lang en achttien meter breed. Voor de derde kolk is een budget van 216 miljoen euro uitgetrokken. De bouw moet in 2020 klaar zijn. De uitbreiding van de sluizen vermindert de wachttijd voor binnenvaartschippers. Daarnaast zorgt de extra sluiskolk ervoor dat schepen met een diepgang tot 4 meter sneller en veilig de Beatrixsluis kunnen passeren.

De Prinses Beatrixsluis is met ruim 50.000 schepen per jaar een van de drukste binnenvaartsluizen van Nederland. De sluis uit 1938 is ook de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. Omdat steeds meer en grotere schepen het Lekkanaal (een korte verbinding tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal) gebruiken, wordt de sluis een knelpunt.

Minister Schultz van Haegen heeft nu het Ontwerp-Tracébesluit getekend. Er komt nog een inspraakronde voordat de definitieve plannen worden vastgesteld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren