Tweede Kamerlid Mirjam Sterk op bezoek in Nieuwegein

Vrijdagochtend 3 februari bracht CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk een werkbezoek aan Nieuwegein. Centraal stonden de vernieuwingen op het terrein van Werk en Inkomen; de Wet Werken naar Vermogen en de nieuwe regels rond de Wet Werk en Bijstand. Ze werd ontvangen op het Stadshuis door de wethouders Helen van den Berg, Wouter Kolff, de CDA-fractie en het afdelingshoofd Sociale en Economische zaken. Het programma begon met een bezoek aan een workshop voor uitkeringsgerechtigden.

De komende maanden wordt er op landelijk en lokaal niveau veelvuldig gesproken over de herinrichting van de Sociale Zekerheid. Hoe organiseren we de voorzieningen die we hebben voor mensen die geen werk hebben en van steun van de overheid afhankelijk zijn? Maar centraler is de vraag hoe we mensen met een korte of langere afstand tot de arbeidsmarkt toch de arbeidsmarkt op krijgen? Om zich op die manier zelf in hun onderhoud te voorzien.

De nieuwe wet, de Wet Werken naar Vermogen, die per 1 januari 2013 in gaat moet deze vragen gaan voorzien van een antwoord en heeft tot doel bestaande wettelijke sociale regelingen te bundelen, strikter afspraken te maken voor wie die regelingen beschikbaar worden en vooral hoe inwoners en gemeenten te prikkelen werkzoekenden toe te leiden naar een reguliere baan, al dan niet met tussenstappen door middel van reintegratietrajecten.

De vraag hoe gemeenten die wet moeten uit gaan voeren, levert discussie op. Enerzijds omdat de nieuwe wet uitgangspunten kent die anders zijn dan de wettelijke regelingen hiervoor, anderzijds omdat de financiele middelen om de regelingen uit te voeren sterk verminderd zijn door de bezuinigingen. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden en dat zal de komende maanden tot discussie leiden.

Voor het CDA geldt daarbij nogsteeds dat de beste vorm van sociale zekerheid het hebben én houden van een baan is. Waarin het talent van mensen tot hun recht kan komen. Ook voor mensen met een beperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zijn niet iemands beperkingen die de grens van zijn of haar mogelijkheden aangeven. Met onder andere een grote regionale arbeidsmarkt moet het lukken een groot deel van de mensen zonder werk, naar werk toe te leiden. Om die reden heeft de CDA-fractie dan ook in de raadsvergadering van 1 februari ingestemd met de vorming van een regionale sociale dienst. Samen met de Lekstroomgemeenten (Houten, IJsselstein, Lopik, Vianen en Nieuwegein) vormen we op termijn één Sociale Dienst die daarmee elkaar niet meer beconcurreren maar stimuleren om werkzoekende inwoners uit die betreffende gemeenten toe te leiden naar werkgevers en banen in de regio.

In het bezoek met Mirjam Sterk is over deze ontwikkelingen al van gedachten gewisseld. Ze was benieuwd naar de stand van zaken in Nieuwegein en welke effecten en resultaten de gemeente verwacht met de nieuwe wetgeving en kon deze vragen ook stellen aan verantwoordelijk wethouder Kolff. We hebben Mirjam Sterk ook onze visies mee kunnen geven die ze kan betrekken bij de discussie die zij nog gaat voeren op landelijk niveau over deze wet. Ondanks dat de Wet Werken naar Vermogen nog niet is aangenomen in de Tweede Kamer, bereidt Nieuwegein zich wel vast voor door de wezenlijke peilers in de wet vast in de huidige werkwijze mee te nemen. Nieuwegein kan op die manier rustig, inhoudelijk en effectief naar de nieuwe situatie toegroeien.

Roelof de Wild

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk