Tuinmeubelen opbergen in de winter

De winter staat weer voor de deur. Dit betekent dat de temperaturen gaan dalen met (hopelijk voor de liefhebbers van een witte Kerst) kans op vorst en sneeuwbuien. Dat zorgt voor prachtige winterplaatjes, maar heeft ook gevolgen voor uw tuinmeubelen. Wat doet u met uw tuinmeubelen in de winterperiode?

De kwaliteit van tuinmeubelen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gebruikte materialen. Duurdere materialen zijn meestal ook de betere materialen. Zo is bijvoorbeeld teakhout niet alleen veel duurzamer dan eucalyptus hout, maar ook veel duurder. Ook de kwaliteit van de kussens speelt een belangrijke rol. Vaak bepaalt de kwaliteit van de kussenhoes hoe winterbestendig uw tuinmeubelen zullen zijn.

Er zijn verschillende opties om met tuinmeubelen om te gaan in de winterperiode:

  1. U kunt de tuinmeubelen onbeschermd buiten laten staan
  2. U kunt de tuinmeubelen afdekken
  3. U kunt de tuinmeubelen droog opslaan

Vaak is een combinatie van deze opties een passende oplossing. Als u bijvoorbeeld een grote aluminium hoekbank met losse kussens heeft, dan kan het aluminium frame gerust de hele winter buiten blijven staan. Als u genoeg droge opbergruimte heeft, dan kunt u de kussens daar veilig opslaan. U kunt deze eventueel afdekken om te voorkomen dat ongedierte zich erin gaat nestelen.

Gebruik een geschikte beschermhoes
Als u de tuinmeubelen buiten laat staan en deze gaat afdekken, doet u er goed aan om hiervoor een geschikte en passende afdekhoes te gebruiken. Deze zijn gemaakt van waterdicht, luchtdoorlatend materiaal dat voorkomt dat uw tuinmeubelen zullen verstikken.

Tuinmeubelen buiten laten staan in de winter
De betere kwaliteit tuinmeubelen mag tijdens de gehele winterperiode buiten blijven staan. U herkent dit soort tuinmeubelen vaak aan het gebruik van topkwaliteit kussenhoezen. Deze hebben een ‘all weather’ kenmerk en zijn gemaakt van de beste soorten buitentextiel, zoals Olefin, Sunproof en Sunbrella loungesets. Bekende merken hierin zijn Flow tuinmeubelen en 4 Seasons Outdoor tuinmeubelen.

U doet er goed aan om tuinmeubelen die buiten blijven staan in de winter te controleren, vooral als er vorst op komst is. U kunt dan het beste al het water in en op de meubelen verwijderen. Water dat bevriest, zet namelijk uit en dat kan voor beschadigingen zorgen als het ijs in holle ruimtes uitzet.

Wicker en rope tuinmeubelen in de winter
Tuinmeubelen van kunststof vlechtdraad, zoals wicker en rope, kunnen gerust de hele winter buiten staan, zolang u de meubelen maar niet gebruikt. Rope en wicker zijn in de winter namelijk gevoeliger dan in de zomer. Door de lage temperatuur verhardt het kunststof en dan kan dit bij belasting gaan knappen, bijvoorbeeld als u erop gaat zitten.

Teakhout in de winter
Heeft u een teakhout tuintafel? Dan zult u gemerkt hebben dat het vettige hout erg weerbestendig is. Teakhout kan dan ook probleemloos zonder extra maatregelen overwinteren. Na de winterperiode doet u er goed aan om het teakhout goed te reinigen en te behandelen met een speciale teak protector. Het teakhout ziet er daarna weer als nieuw uit en kan er weer een jaar tegen!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren