Tuinhout beitsen voor langere levensduur: handige tips

Geniet langer van jouw houten schutting, schuur, tuinmeubelen of ander tuinhout door het te behandelen met beits. Deze laag beschermt het hout tegen allerlei weersinvloeden zoals regen en felle zonnestralen. Ook voorkomt een buitenbeits dat het natuurlijke materiaal gaat verkleuren. Het is een goede en makkelijke manier om tuinhout te verduurzamen. Bovendien kun je dit klusje eenvoudig zelf doen! In het onderstaande artikel lees je een aantal handige tips voor het beitsen van tuinhout.

Kies een geschikte tuinbeits
Er zijn veel verschillende soorten beitsen verkrijgbaar. Kies een soort dat het beste past bij jouw tuinhout. Let daarnaast op de gewenste uitstraling. Wil je de natuurlijke look behouden en de houtnerf goed blijven zien? Dan kies je een transparante tuinbeits. Hoewel de beits niet dekkend is, heb je nog wel de keuze uit verschillende kleuren en natuurlijke houttinten. Zo kun je het hout net iets donkerder of lichter maken. Wil je juist een mooie dekkende kleur en vind je het niet erg als de houtnerven nauwelijks zichtbaar zijn? Dan is een dekkende beits een betere keuze. Een dekkende beits zal de levensduur van het tuinhout nog beter verlengen dan een transparante tuinbeits.

Bereid het tuinhout voor
Voordat je aan de slag gaat met de kwast, moet je het hout voorbereiden. Maak het oppervlak eerst stof-, vuil- en vetvrij. Als het hout eenmaal schoon is, laat je het goed drogen.

Repareer het hout indien nodig
Ontdek je tijdens het schoonmaken een paar beschadigingen? Repareer de gaten of scheuren dan voordat je gaat beitsen. Gebruik hiervoor een houtvuller en schuur het oppervlak daarna mooi glad. Vergeet niet om het weer goed stofvrij te maken.

Houd rekening met het weer
Dat beitsen in de stromende regen geen goed idee is, hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Maar wist je dat je beter ook niet kunt beitsen bij te warm en zonnig weer? De tuinbeits zal dan te snel drogen, waardoor er vlekken ontstaan.

Schilder met de houtnerf mee
Je brengt de beits het mooiste aan door met de nerf mee te schilderen. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te werken. Zie je druppels ontstaan? Haal deze dan weg voordat het opdroogt.

Laat de beits 24 uur drogen
In de meeste gevallen heeft tuinhout 2 à 3 lagen beits nodig. Het is belangrijk om de tuinbeits na iedere laag 24 uur te laten drogen. Om kleurverschillen te voorkomen, werk je iedere laag in één keer af. Neem dus liever geen uitgebreide pauze als je nog maar halverwege bent.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk