Tuincomplex De Warmoes nog steeds niet toegankelijk na de grote asbestbrand

Ruim vier maanden na de grote brand op bedrijventerrein Liesbosch in Nieuwegein, zitten ze op tuincomplex De Warmoes nog steeds met de gevolgen. Ze kunnen niet aan de slag in hun tuintjes omdat er nog altijd asbest ligt. Inmiddels heeft de politiek vragen gesteld. Zo heeft de Verenigde Senioren Partij (VSP) een art 42 brief gestuurd aan het college van B&W. ‘Dit lijkt te helpen’ zegt Ton Kroon, vertegenwoordiger van de huurders van het Warmoes terrein. Onze videograaf Bart van Rooijen sprak met Ton Kroon.

Zondag 29 oktober brak een grote brand uit in een veilinggebouw op het bedrijventerrein. Het gebouw werd verwoest door het vuur. Ook kwam er asbest vrij, dat zich verspreidde over een groot gebied. Enkele bedrijven waren daardoor dagenlang niet bereikbaar en ook het tuincomplex werd afgesloten.

Inmiddels is de asbest rondom de bedrijven opgeruimd en zijn zij weer aan de slag. Maar bij tuincomplex De Warmoes blijkt de sanering niet goed uitgevoerd te zijn. Er is niet schoongemaakt onder de hegjes en vlonders en dat had wel moeten gebeuren, zegt de gemeente Nieuwegein.

Burgemeester Backhuijs: “Bij asbestsanering kan je gebruikmaken van uitzonderingen die in de wet staan. Dan hoef je zaken minder goed schoon te maken, omdat het te ingewikkeld is bijvoorbeeld. Bij deze sanering is een aantal uitzonderingen gemaakt en wij hebben beoordeeld dat dat ten onrechte was.” De saneerder moet dus opnieuw aan de slag in de tuintjes, voordat de grond vrijgegeven kan worden.

GEEN SPAT VERDER
“Het resultaat is dat we eigenlijk nog geen spat verder zijn”, zegt Ton Kroon die een tuintje heeft op het complex. “Dit is zo ongeveer het jaargetijde dat wij aan de slag moeten, willen wij van de zomer een mooie tuin hebben. Afgelopen weekend was het mooi weer en iedereen zat thuis te denken van potverdorie waarom kan ik niet naar mijn tuin.”

Volgens Kroon is er ook schade doordat er de afgelopen maanden geen onderhoud gedaan kon worden. Hij wil daarom zo snel mogelijk weer aan de slag. De gemeente geeft aan dat de verantwoordelijken opdracht hebben gekregen om de boel voor 31 maart schoon te hebben. De tuinders kunnen dan zo snel mogelijk het terrein weer op.

Ton Kroon in gesprek met Bart van Rooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren