Tram

Beste Petra,

Inmiddels zijn we een beetje bekomen van de schrik naar aanleiding van het verassende bericht dat jij en je gezin gaan verkassen naar Bonaire. Natuurlijk respecteer ik jullie beslissing maar het is wel jammer dat we onze samenwerking al op zo’n korte termijn weer moeten gaan beëindigen. En dat nu het in de politiek juist weer een beetje op gang begint te komen. Belangrijke onderwerpen genoeg, onderwerpen die ook de mensen bezighouden.

Tramwegovergangen.

Veel van onze collega raadsfracties zijn inmiddels in de pen geklommen om naar aanleiding van het trieste ongeval met een tram waarbij een 82 jarig inwoonster van Nieuwegein om het leven kwam, maatregelen van het college te eisen.

De vraag is of daar aanleiding voor is. Is het zo slecht geregeld met de veiligheid bij deze overwegen? Uit onderzoek van het College blijkt dat er zich in de afgelopen 10 jaar 33 ongelukken waarbij een tram is betrokken hebben voorgedaan. Hierbij hebben 10 personen letsel opgelopen en is er een dodelijk slachtoffer te betreuren. Dat zijn op zich even zovele slachtoffers te veel maar….. deelnemen aan het verkeer brengt risico’s met zich mee. Het aantal verkeersongevallen in Nieuwegein bedraagt een veelvoud van het gemiddelde van 3 ongevallen per jaar waarbij een tram betrokken is.

Ik kan me geen brieven herinneren van gemeenteraadsfracties om naar aanleiding van die ongevallen allerlei extra maatregelen te treffen om de veiligheid te vergroten. Alleen daar waar sprake is van bijzondere gevaarlijke situaties wordt aangedrongen op extra maatregelen en die worden dan meestal ook getroffen.

Het is natuurlijk altijd goed naar aanleiding van incidenten nog eens goed naar bepaalde situaties te kijken en vast te stellen of er sprake is van een bijzonder gevaarlijke situatie. Het lijkt me echter dat in de gegeven situatie dat niet aan de orde is. Er is geen sprake van een groot aantal ongevallen ter plaatse. Dus alle eventuele maatregelen die je daar ook zult treffen kunnen nooit voorkomen dat er (soms) ongelukken gebeuren. De menselijke factor is nu eenmaal moeilijk te beinvloeden.

Je ziet een heikel onderwerp waarover zeker het laatste woord nog niet gezegd is, en waar wij graag de discussie met onze collega raadsleden over zullen aangaan. Wij staan open voor hun argumenten.

Tenslotte,

Ik ben nog nooit op Bonaire geweest, maar ik stel me voor dat het daar ten aanzien van het verkeersaanbod een stuk rustiger zal zijn dan hier in Nieuwegein. Maar ook daar zullen ongevallen gebeuren en zul je dus ongetwijfeld met dezelfde vraagstukken worden geconfronteerd. Ik wens jou en Roger en jullie kinderen heel veel geluk in dat mooie deeltje Nederland en bedankt jullie voor jullie inzet en betrokkenheid

Met vriendelijke groet,

Erik van de Voort.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk