Toeristenbelasting

Toeristenbelasting

Eind mei gaat de kogel door de kerk als het aan het College van B&W ligt: de raad is verzocht om in principe in te stemmen met de invoering van toeristenbelasting per 1 januari 2017. Ik snap dat wel. Binnen het BghU – het samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen acht gemeenten en een waterschap – is Nieuwegein een beetje een lachertje. Iedereen heft volop toeristenbelasting (gemiddeld 1,64 euro per nacht per persoon) behalve Nieuwegein.

Terwijl Nieuwegein toeristisch toch een toppertje is. Ooit heeft iemand ergens in een achterkamertje op het Stadshuis langdurig zitten rekenen aan het toeristisch potentieel van de stad. Hij kwam uit op het niet misselijke bedrag van 400 miljoen.

In 2014 heeft de gemeente alles uit de kast gehaald om de stad toeristisch op de kaart te zetten. Toen op 30 januari van dat jaar een oorkonde met stadsrechten opdook in het Utrechts archief, ging de vlag uit. B&W hoopten dat Nieuwegein met dat document in handen door een breder publiek zou worden ontdekt. Helaas bleef de verwachte belangstelling uit. De speciaal aangelegde parkeerplaatsen voor busvervoer bij zwembad Merwestein worden thans vooral gebruikt voor bussen met schoolreizende pubers.

De site uitinnieuwegein.nl leidde niet meteen tot een stormloop van toeristen, terwijl Nieuwegein tal van attracties kent. Op de site werd onder meer hoog opgegeven over winkelcentrum De Batau: niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor funshoppen.

Omdat wij als burgers geen flauw benul hadden van de toeristische schatten in de stad, moest volgens de toeristen-ambtenaar van dienst eerst het dagtoerisme van de inwoners zelf op gang worden gebracht waarna ze als ‘ware’ ambassadeurs hun eigen woonplaats zouden gaan promoten. Zomaar uit zichzelf.

Ik heb destijds in het kader van het dagtoerisme een hele middag doorgebracht op het Muntplein. Ik heb echt heel erg mijn best gedaan om in dat lelijke grijze plein met zo’n onduidelijk verticaal hunebed in het midden een toeristische attractie te zien.

Ik denk dat we eerlijk moeten zijn, het is niets geworden. De afdeling toerisme en recreatie is opgeheven, de oorkonde zal wel weer in het archief zitten en de site bestaat niet meer.

Wie de site zoekt komt terecht op de gemeentepagina ‘Uit in Nieuwegein’ waarop diverse tips staan ‘voor een fijne invulling van uw vrije tijd.’ Zoals bijvoorbeeld Nieuwegein Stichting Comité 4 mei, het Veer Nieuwegein-Vianen – dat desgewenst ook weer terugvaart – en niet te vergeten de Stichting Promotie Vreeswijk.

Ga er maar aan staan als raad. Vind maar eens een grond voor de invoering van toeristenbelasting. Goed, Nieuwegein wil met 1 euro 50 aan de ondergrens van het gemiddelde van het BghU-verband gaan zitten. Dat getuigt in ieder geval van enige zelfreflectie. Als ik in de raad zat, zou ik vragen waar het VVV kantoor komt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk