Toen & Nu: ‘De Wilhelminastraat en ’t Zand met de kar van Beukes’

Op de foto van Toen ziet u de Wilhelminastraat en ’t Zand, met de ‘kar van Beukes.’ De foto moet genomen zijn voor 1956 want kort daarna kocht het gemeentebestuur van Vreeswijk de gronden op van ’t Zand, De Hol, Kade, Molenstraat en de Wilhelminastraat. Dit ten behoeve van het saneringsgebied van de kom van Vreeswijk. Kort daarna werden bijna alle panden gesloopt ’ter verbetering van woontoestanden in de kom van Vreeswijk.’

De foto van Toen is gemaakt vanuit de huidige Margrietstraat de Wilhelminastraat in. Eigenlijk meer een steegje. Dat was het vroeger ook. Aan beide horizonnen ziet u de Dorpsstraat.

Het pand op de zuidhoek was eertijds de dokterswoning. Dr. C.M. Snellen en dr. L.W. Buurman hadden hier hun praktijk. De Wilhelminastraat werd dan ook in de volksmond de dokterssteeg genoemd. Dus was eigenlijk nooit een echte straat.

Arend Bloemink ging afgelopen week eens op dezelfde plek kijken waar de foto van Toen gemaakt is. Nu is er niet veel meer over van wat er Toen stond. De panden aan de Dorpsstraat staan er nog wel. Zo kunt u het steegje in kijken, naar Nu de Margrietstraat. Daar waar Arend stond voor het maken van de foto van Nu.

3 thoughts on “Toen & Nu: ‘De Wilhelminastraat en ’t Zand met de kar van Beukes’

 1. De Groentekar was van Anna en Riek Elbertse en niet Beukes. Beukes was de meisjesnaam van Anna.
  De Wilhelminastraat was werkelijk geen steegje. Er waren winkeltjes en er stonden nette huizen er waren zelfs huizen met een voortuin. Aan ’t Zand was er een woningenrij dat Het Bordes werd genoemd. Grote huizen met een keurig aanzien.
  Tegen de tijd dat alles werd gesloopt ivm de herinrichting van de kom van Vreeswijk was alles wel tamelijk verpauperd.

 2. Nico van Lammeren

  Beste Haije Weldaon, Weet je toevallig ook waar de winkel van Anna en Riek was. Ik kwam daar als kind in de jaren 60. Riek is een nicht van mijn vader. Als wij daar met ons schip lagen gingen we daar op visite. We lagen dan vaak voor de winkel van een schoenmaker, genaamd Frans, dat was een neef van mijn vader.

  1. Haije

   Beste Nico,
   De winkel van Anna en Riek was in de Wilhelinastraat helemaal achterin op de hoek van ’t Zand.
   Later verhuisden ze naar de Handelskade en namen ze de groentewinkel van Pelen over.
   De schoenmaker die jij bedoelt is Frans van Hesteren op de Dorpsstraat vlak op de hoek van de Rozenstraat/Mauritsstraat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren