Toen & Nu: ‘De P22, Nu de Herenstraat’

Deze week een foto van de Herenstraat vanuit het Noord-Oosten in Jutphaas. We gaven de foto van Toen mee aan fotograaf Jordi Jupijn voor het maken van de foto van Nu, voor de rubriek Toen & Nu op De Digitale Stad Nieuwegein.

Jutphaas, Toen een zelfstandige gemeente, met een Raadhuis, even verderop rechts met het torentje. Het Raadhuis staat er Nu nog precies zo bij als Toen. Gebouwd in Neorenaissancestijl door architect G.A. Ebbers. Het ontwerp doet wat betreft de hoofdvorm denken aan het Raadhuis van Nieuwer-Amstel. De bus van Utrecht naar Vreeswijk rijdt net langs. De foto van Toen dateert ergens tussen 1952 en 1957 en is gemaakt net na het onderhoud van de provinciale weg P22 (Utrecht-Vreeswijk).

De asfaltwerkzaamheden in de jaren ’50 van de vorige eeuw

Links ziet u het Merwedekanaal met de Rijnhuizerbrug. Toen een draaibrug waar ook het autoverkeer overheen kon. Nu is het een ophaalbrug en mogen alleen fietsers en voetgangers over de brug naar bijvoorbeeld kasteel Rijnhuizen en Fort Jutphaas, net buiten beeld links.

De oude trambaan is verdwenen na het onderhoud van de weg. Deze liep links langs het Merwedekanaal tot aan de Handelskade in Vreeswijk. De oude grote bomen werden Toen nog gespaard tijdens het onderhoud van de weg. Nu zijn ze verdwenen en verschuilt het Merwedekanaal zich achter de bossages.

Een mooi beeld de foto van Toen wat Nu een beschermd dorpsgezicht is. In het huis op de voorgrond is een extra raam aangebracht bovenin. Ziet u die opvallende muurankers zitten, zowel op de foto van Toen als Nu? Alsof de tijd een beetje heeft stilgestaan. Het asfalt heeft plaatsgemaakt voor klinkertjes. Eén ding intrigeert mij. Wat staat er op het bordje op de foto van Toen net boven de letter ‘O’ en de ‘W’ van ‘Toen’ van Toen en Nu? Hoor het graag.

Hallo redactie,
In de aflevering Toen & Nu van 27 juli 2019 vragen jullie wat er op het bordje langs het kanaal (foto toen) staat. Daar staat op: ‘Strijk half werk.’

Met vriendelijke groet
Henk Valkenet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren