Toen & Nu: ‘Beschermd dorpsgezicht aan de Herenstraat’

Deze week in de rubriek Toen & Nu een dorpsgezicht aan de Herenstraat in Jutphaas. We kregen een aantal foto’s van de heer Tom Kouwenhoven. Of we ze konden gebruiken. Nou, daar zeggen wij geen nee tegen Tom! Het dorpsgezicht is overigens een beschermd dorpsgezicht.

Tom eerder: ‘Vanochtend bekeek ik uw rubriek ‘Toen & Nu’, waarin de oude en nieuwe foto’s naast elkaar staan, heel leuk. Ik heb nog een paar foto’s uit de jaren ’70. Onder andere van Plettenburg en de oude draaibrug en omgeving. Ik heb deze foto’s Toen gemaakt, Toen ons nieuwe bedrijfspand daar gebouwd werd.’

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’ De foto van Toen is dus ergens in de jaren ’70 van vorige eeuw gemaakt. Heeft u een oude foto met een verhaal? Mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het Nu is.

Op de foto van Toen & Nu deze week, ziet u van links naar rechts de Herenstraat 17 tot en met 9. Helemaal links het pand 15-17. Het is een pand dat dateert uit circa 1720. Toen was het een brouwerij. Door de vele verbouwingen is er weinig uit deze periode overgebleven. Op de foto van Toen ziet u nog wel de mooie getoogde deur. Nu zitten er winkeltjes in. Rechts van dit pand ziet u ‘Veellust.’

De woning ‘Veellust’ is gebouwd in 1820 en staat er nog net zo statig bij. Wel is er in 1923 een verdieping op geplaatst. Toen grijs, Nu wit. De woning is in 1874 aangekocht door kweker J.T. van den Berg. De gevel van dit pand is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. De naam Veellust is vermoedelijk een kleine woordspeling van de vorige eigenaar, kweker van den Berg, hij woonde even verderop in boerderij ‘Veelust’ aan de Nedereindseweg 10-12, daar waar hij zijn kwekerij had. Naast ‘Veellust’ ziet u het oude postkantoor.

Het oude postkantoor van Jutphaas aan de Herenstraat 13, dateert uit 1851 en is van origine gebouwd als postkantoor. Deze functie heeft het behouden tot mei 1963. Vandaag de dag heeft het een woonfunctie. De gevel van dit pand is gedecoreerd met speklagen. U ziet dat vooral goed op de foto van Nu, Die horizontale ‘wit-gelige’ strepen. De panden naast het oude postkantoor zijn Herenstraat 12, 11 en 10. Tezamen met de Herenstraat 12 zijn deze huizen van 1834 tot 1867 in gebruik geweest als kostschool voor middelbaar onderwijs.

Ziet u die antenne rechts op het pand? Hij staat er Nu nog steeds, zo naast het voormalig Raadhuis van Jutphaas aan de Herenstraat 9. Toen alles nog analoog was en nu digitaal.

Rechts dus het voormalig Raadhuis van Jutphaas. Het is gebouwd in 1910. Tot 1971 heeft het dienst gedaan als gemeentehuis van Jutphaas. De aanbouw rechts is er in 1939 bijgekomen wegens ruimtegebrek. In de aanbouw was een ontvangst- en kantoorruimte en het kleine politiebureau met cellenblok dat via het poortje was te bereiken. Dat poortje zie u helemaal rechts op de foto van Nu. Nu zijn er appartementen in gevestigd.

De oude draaibrug waar onze inzender Tom het over had, is de Rijnhuizerbrug. Daar konden Toen nog auto’s over. Nu hebben we een ophaalbrug, voor alleen fietsers en bromfietsers. Het verkeerslicht is vervangen door een waarschuwingslicht als de brug Nu omhoog gaat. Een mooi beeld Tom! Ook voetgangers mogen natuurlijk de oversteek maken naar kasteel Rijnhuizen en Fort Jutphaas.

beschermd dorpsgezicht jutphaas

beschermd wordt straks het dorpsgezicht
ziet u het bordje ‘schoolstraat’ staan?
van daar tot buxtehudelaan
en alles wat daar tussen ligt

want ach, de schoonheid van weleer
in gevelvormen vastgelegd
er is toch niemand die niet zegt
‘zo maakt men dat vandaag niet meer’

een straat erachter, dat is gek
daar ligt een veld met eromheen
begrenzing van een ijzerhek

gevreesd wordt een kolos van steen
die, aan etages geen gebrek,
straks afbreuk doet aan’t fenomeen

© ton de gruijter

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk