Update: Tiny Houses van de baan na kritiek

Dinsdagavond 16 januari heeft een delegatie van Lister en de gemeente Nieuwegein overlegd met het Wijknetwerk Fokkesteeg en wijkbewoners die in december 2017 de handtekeningenactie voor behoud van de boerderij op het terrein aan de Vreeswijksestraatweg en daarmee tegen het project Tiny Houses, organiseerden. Lister concludeerde tijdens dit overleg dat er onder de wijkbewoners geen draagvlak is voor dit project en besloot daarom de principeaanvraag voor het plaatsen van Tiny Houses op het terrein aan de Vreeswijksestraatweg, hoek Urkerveste in te trekken.

Hanny Plomp, één van de bewoners die aanwezig was tijdens het overleg van dinsdagavond: ‘In Fokkesteeg is geen draagvlak voor Tiny Houses op het terrein van de boerderij aan de Vreeswijksestraatweg. Dit staat geheel los van woonprojecten voor cliënten van Lister maar heeft enkel en alleen te maken met het bewaren van het cultureel erfgoed. Tot teleurstelling van de wethouder heeft Lister besloten af te zien van het project.’

Het grondidee van het project is een community te starten met mensen die een psychische kwetsbaarheid hebben en bewoners die dat niet hebben (vragende en dragende bewoners). Een community die onderdeel moet worden van de wijk. Gezien de reacties van wijkbewoners verwacht Lister niet dat dit grondidee op deze plek is te realiseren.

De bewoners zijn uitermate tevreden over het werk dat Lister verricht in onder andere de wijk Fokkesteeg. Plomp: ‘Er is te weinig bekend in de wijk wat Lister allemaal doet, ook voor inwoners van Fokkesteeg, dat ‘buiten’ alleen de overlast en excessen worden ervaren en dat het juist goed zou zijn als er een meer positief imago zou ontstaan voor Lister en daarmee meer draagvlak voor het werk van Lister.’

Lister houdt een actieve rol in Fokkesteeg
Lister is en blijft wel actief aanwezig in de wijk Fokkesteeg. Vanuit twee locaties in de wijk begeleidt Lister mensen met een psychische kwetsbaarheid. Zij wonen in woningen van Lister of hebben hun eigen woning. Sinds 2013 exploiteert Lister ook Wijkhuis De Steeg. Het wijkhuis is een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk Fokkesteeg en biedt mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid om werkervaring op de te doen.

Lister gaat door met Tiny Houses
Lister gelooft nog steeds in de haalbaarheid van dit project en gaat dus op zoek naar een andere plek waar Tiny Houses geplaatst kunnen worden. Mensen of instanties die een mogelijke plek weten om dit project te realiseren, kunnen contact opnemen met de projectleider van Lister, Frans Beuger. (Fransbeuger@lister.nl)

Nu de Tiny Houses niet doorgaan hebben de bewoners aan de gemeente voorgesteld om een prijsvraag uit te schrijven voor de boerderij, waarbij belangstellenden zich bij de gemeente kunnen melden met een goed plan met financiële onderbouwing en een restauratieplan, met een zinvolle invulling van boerderij en het bijbehorend erf.

Het gaat om de combinatie van het financiële aspect, het bewaren van het cultureel erfgoed en en waardevol toekomstig gebruik. Dit voorstel zou de wethouder in overweging nemen maar afgewacht moet worden of het ook daadwerkelijk wordt overgenomen door het college van B&W van Nieuwegein.

De bewuste boerderij in Fokkesteeg waar de Tiny Houses zouden komen

2 thoughts on “Update: Tiny Houses van de baan na kritiek

  1. Ron Blom

    Maak er een buurtwerkplaats van waar bv een repaircafe in zit die meerdere dagen open is dat kan mooi in de schuur en mensen uit de omgeving kunnen daar terecht als ze een project hebben die te groot is om thuis te maken een soort knutselhoek en de woning omtoveren tot buurt huis zo als bv fort vreeswijk pracht plek er voor.

    1. Sylvia de Goede

      @Ron Blom, daar ben ik, bewoonster van Fokkesteeg, zeker voor in en wil ik mij ook voor inzetten!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren