Tinimini viert ‘Dag van de Minibieb’

Een boekenmarkt. Een kleine rommelmarkt met miniprijzen. De beste koffie en thee van de straat. Tinie Middelbos staat zaterdag 5 juni 2021 klaar om de landelijke dag van de minibieb te vieren. Van 10.30 uur tot 15.30 uur is iedereen welkom bij haar minibieb, Tinimini, aan de Naarderveste 12 in Nieuwegein.

Middelbos opende haar minibieb vorig jaar. Het idee van de bieb ontstond omdat ze boeken op internet verkoopt en de opbrengst doneert aan Stichting Haarwensen. Deze organisatie laat van gedoneerd haar pruiken maken voor kinderen tot 18 jaar die kaal zijn geworden, bijvoorbeeld door chemotherapie. Stichting Haarwensen staat ook centraal bij de open dag van 5 juni. Zo gaat de opbrengst van de rommelmarkt rechtstreeks naar dit goede doel.

De omloopsnelheid van boeken was vanaf het begin hoog. En dat is zo gebleven. Veel mensen uit de buurt, maar inmiddels ook de wijdere omgeving, maken gebruik van het aanbod aan romans, kookboeken, thrillers en kinderboeken. ‘Een minibieb is een plek waar iedereen welkom is. Deurtje open, boek uitzoeken, deurtje dicht. Boek meenemen en geniet van het lezen. Boeken verdienen een tweede leven!’

Over Minibieb
Minibieb werkt vanuit het idee dat je de samenleving met elkaar leuker kunt maken. Je kunt een eigen minibieb ophangen aan jouw huis of plaatsen bij jouw vereniging, school of bedrijf. Maar je kunt ook een andere Minibieb blij maken met jouw boeken. Leen niet alleen boeken, maar ruil er ook af en toe eentje. Als iedereen meedoet, kunnen veel mensen genieten van lezen en verstoffen boeken niet achterin de kast

Wat is een Minibieb
Er zijn geen vaste regels voor wat een Minibieb precies is. Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus.

Ontstaan
Steeds meer instellingen hebben last van de crisis of er wordt om andere redenen bezuinigd. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken of moeten boekwinkels hun deuren sluiten. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven van burgers voor elkaar. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander en noem maar op. Minibieb sluit aan bij deze beweging. Wat is er mooier dan met elkaar in een buurt, bij een vereniging of bedrijf boeken te delen. Vaak staan ze in de kast nadat je ze gelezen hebt, maar met Minibieb kun je er iemand anders blij mee maken. En wie weet kom jij ook weer een mooie verrassing tegen in een andere Minibieb.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk