Themazondag Museumwerf Vreeswijk: ‘knopen en splitsen’

Zondag 4 augustus is er weer Themazondag bij Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Het onderwerp deze keer is Knopen en Splitsen. Het is een passend thema want zonder touw vaart niemand wel, of je nu een roei- of motorbootje hebt of een (voormalig, monumentaal) vrachtschip.

Eeuwenoud ambacht
Degelijk touwwerk aan boord is onmisbaar, ook voor de veiligheid. Bij historische schepen draagt degelijk ouderwets touwwerk ook bij aan een authentieke uitstraling. Schippers, boeren en buitenlui werden vroeger van jongs-af-aan ingewijd in de geheimen van het knopen en splitsen. Dat is nu wel anders. Dit eeuwenoude ambacht dreigt te verdwijnen. Daar wil de Museumwerf wat aan doen met onder andere deze Themazondag. Dan geeft Hans van der Haar interessante knoopdemonstraties van bezetting tot oogsplits. Wat dit zijn? Daar komt u ter plekke achter!! Van der Haar is graag bereid de geheimen van het knopen en splitsen te onthullen. Daarbij beperkt hij zich niet tot touw alleen. Ook staaldraad komt aan bod.

Van der Haar is niet zomaar de eerste de beste. Hij kan buigen op 40 jaar praktijkervaring bij Monster Vreeswijk en bij Gebr. van der Vlerk bv. Vreeswijk. Ook geeft hij cursussen knopen en splitsen, onder andere bij de Museumwerf.

Themazondag
De Themazondag is een kleinschalig evenement waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn. Natuurlijk is ons gezellige Theehuys met binnen- en buitenterras dan weer geopend voor een lekker kopje koffie of thee en een stuk koude of warme appeltaart.

Tijdens de Themazondag is Museumwerf Vreeswijk geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De entree is als gewoonlijk € 2,- p.p. Bootsmaatjes en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren