Theater DE KOM kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

DE KOM, Stadstheater en Kunstencentrum in Nieuwegein kleurt vanaf maandagmiddag 25 november oranje om aandacht te vragen voor de strijd tegen geweld jegens vrouwen. Nieuwegein doet mee aan de internationale campagne Orange the World. Het initiatief is onderdeel van de 16 Days of Action against Violence van de Verenigde Naties van 25 november tot en met 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. Wethouders Ellie Eggengoor, Marieke Schouten en Jan Kuiper hesen maandagmiddag om 17.30 uur de oranje vlag voor het theater.

‘Met deze campagne willen we niet alleen een statement maken en slachtoffers van seksueel misbruik in Nieuwegein ondersteunen maar vooral ook een oproep doen om seksueel geweld te melden. Het is niet gewoon, dus praat erover met iemand. Dit kan een familielid zijn, een vriendin, je buurvrouw maar ook een schoolarts, huisarts, predikant of imam’, aldus de wethouders.

De campagne wordt gevoerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs. Soroptimistclub Utrecht-Nedersticht, met leden uit Nieuwegein, IJsselstein en omstreken, heeft Nieuwegein en IJsselstein bereid gevonden om aan de actie mee te doen. In IJsselstein wordt het torentje van het oude gemeentehuis oranje, in Nieuwegein De Kom. Op beide plaatsen wordt ook de oranje vlag gehesen.

Foto: Johan Nebbeling

De aandacht voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen groeit. Ook in Nederland. Zo lichtten vorig jaar voor het eerst 25 gemeenten en drie provincies gezamenlijk meer dan 40 gebouwen, bruggen, standbeelden en fonteinen oranje uit. Dit jaar draagt ook Nieuwegein haar steentje bij door theater DE KOM uit te lichten in de oranje kleur. Oranje staat voor het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen. Sinds 2014 is het oranje uitlichten van gebouwen een onderdeel van Orange the World. In dat jaar deden bijvoorbeeld Times Square en Empire State Building in New York mee. Ook de piramides en sfinx in Cairo werden oranje verlicht.

OOK IN NEDERLAND EEN PROBLEEM
Wereldwijd krijgt ongeveer één op de drie vrouwen met fysiek of seksueel geweld te maken in haar leven. Ook in Nederland is geweld tegen vrouwen een probleem. Zo is één op de tien Nederlandse vrouwen ooit in haar leven verkracht, is één op de vijf ooit mishandeld door een (ex-)partner en maakt meer dan driekwart van de vrouwen seksuele intimidatie mee. Dat meldt UN Women Nationaal Comité Nederland die strijdt voor vrouwenrechten en gendergelijkheid en onderdeel is van de Verenigde Naties. Met de wereldwijde Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld.

Op de foto links Jan Kuiper en recht Ellie Eggengoor en in het midden de president van de  Soroptimistenclub: Jeannette Starrenburg.

Heeft u vermoedens van huiselijk geweld? Neem dan contact op met Veilig Thuis via het  telefoonnummer 0800 – 2000 of via veiligthuis@samen-veilig.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren