‘Theater’

‘Theater’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week ‘Theater’ en staat in de Muziekbuurt, ter hoogte van het plantsoen Lohengrinhof. Het kunstwerk is gemaakt uit graniet en is 3,30 meter hoog. De opdrachtgever was de gemeente Nieuwegein.

De maker van ‘Theater’ is kunstenaar Kees Buckens (geboren: 1957) Buckens werd als beeldhouwer opgeleid aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in ‘s-Hertogenbosch en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij vestigde zich als beeldend kunstenaar in Rotterdam. Sinds 2002 is hij als docent verbonden aan de Vrije Academie van Rotterdam. Werk van Buckens is te vinden in de openbare ruimte van diverse Nederlandse gemeenten.

Het plantsoen is vernoemd naar de opera Lohengrin van Richard Wagner (1813-1881). In dat opzicht is het beeld Theater toepasselijk voor deze plek. Omzoomd door water en een halfrond brugdeel zien we een soort theater uitgebeeld in vijf granieten elementen. Het zijn voornamelijk hergebruikte delen van gesloopte bruggen en gebouwen. Het toneel, de spelers en de toeschouwers worden op een sobere manier weergegeven. Wagner zelf had ook zeer specifieke ideeën over hoe toeschouwers hoorden te kijken naar een opera: actief en oplettend, niet achterovergeleund in het pluche. Dat zal hier in elk geval niet gebeuren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren