Tentoonstelling SculpturenProject Amsterdam-RijnKanaal in de bieb

In de bibliotheek De tweede verdieping in het Stadshuis van Nieuwegein, is nog topt en met 20 februari de tentoonstelling van SPARK (SculpturenProject Amsterdam-RijnKanaal) te zien. SPARK is een initiatief van de Utrechtse kunstenaar Ruud Kuijer. Het doel van het initiatief is om zes monumenten te plaatsen bij de zes kruisingen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Omdat Nieuwegein aan één van de zes kruisingen ligt, staat één van die monumenten in Nieuwegein.

Het Amsterdam-Rijnkanaal werd op 21 mei 1952 in gebruik genomen, waarmee Amsterdam eindelijk een goede verbinding had met het achterland. Bij Nieuwegein kruisen het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal elkaar op een plaats die wordt gekenmerkt door de Plofsluis.

Tot 21 februari is in de bibliotheek het beeld te bewonderen dat Ruud Kuijer speciaal gemaakt heeft voor de kruising bij Nieuwegein. De beelden zijn van staal met een verzinkte huid, lichtgrijs van kleur. “Staal en kanaal horen bij elkaar” aldus Ruud Kuijer, de kunstenaar die de beelden heeft ontworpen. “Schepen, bruggen en damwanden zijn allemaal van staal.”

De beelden zijn abstract. Dat hoort bij het kanaal. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een grote en radicale ingreep in het landschap. Het is ook een abstract gebaar, door mensen gemaakt.

Ruud zelf is een nationaal en internationaal opererend en gewaardeerd kunstenaar. Er staan o.a. monumentale werken van hem in Melbourne en Panama City. Hij is vertegenwoordigd in collecties in de Verenigde Staten en Duitsland. In 2017 toonde hij grote beelden in Amsterdam en Valencia.

De plek waar de beelden staan nabij het Amsterdam-Rijnkanaal

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren