Tentoonstelling ‘Nieuwegein van Boven’ geopend

Op woensdag 3 mei is in Museum Warsenhoeck een tentoonstelling geopend rond de verzameling luchtfoto’s uit Museum Vreeswijk. In het depot van het opgeheven museum was een verzameling met twintig luchtfoto’s aanwezig. Voor een deel stamden die uit de periode 1965-1975 dus van voor het ontstaan van de gemeente Nieuwegein. Een ander deel van de foto’s stamt uit het midden van de jaren tachtig, nu ongeveer vijfendertig jaar geleden.

Een centraal thema in deze collectie luchtfoto’s is: bouwen, bouwen, bouwen. Een thema dat ook nu weer uiterst actueel is. En dat juist dat thema aanspreekt, blijkt uit de reacties van de bezoekers die bij een voorbezichtiging de expositie mochten bezoeken. “Waar staat mijn huis? Waar is onze straat?” En dan is het wel even puzzelen, als van de huizen alleen de fundering te zien is en de straat nog niet is aangelegd. Of soms, als het perspectief de eigen straat en de eigen huis-en-tuin tot een klein vlekje maakt. Leuk is het wel om in de luchtfoto’s te zien waar zwembad Watergein lag en hoe groot de oorspronkelijke ligweide van zwembad Merwestein was. Gelukkig helpen de informatieve teksten op de informatieborden bij het zoeken naar details op de luchtfoto’s.

Om deze historische beelden van Nieuwegein van BOVEN te combineren met de situatie van nu, is de Historische Kring Nieuwegein begonnen met het maken van foto’s met behulp van een drone. De eerste foto’s, gemaakt in het begin van dit jaar, zijn al in de tentoonstelling opgenomen. Vanuit de lucht gezien, wordt pas duidelijk hoeveel langer de derde kolk van de Beatrixsluizen is vergeleken met de eerste twee.

De collectie met de grote luchtfoto’s is aangevuld met een aantal kleinere foto’s uit het archief van Museum Warsenhoeck en bijpassende voorwerpen. En met een fotodocument over de Oude Sluis die dit jaar 650 jaar bestaat. Dat document is te zien in een prachtboek, om in te bladeren, en op een monitor, om het verleden historisch verantwoord aan je voorbij te zien trekken. Een gemonteerde foto van het grondgebied van Nieuwegein, bestaande uit foto’s gemaakt door de Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog, laat fraai de structuur van onze gemeente zien.

En om bij het thema Bouwen, bouwen bouwen te blijven, de tentoonstelling is geopend met het gedicht van Ton de Gruijter uit 2022, getiteld “Een bord zei ‘nieuwegein’, waarvan de eerste regels luiden:

nedereind,
overeind,
hogelanden of laagraven
ze konden overal wel meten,
boren,
graven
waterlinie,
waterlinie, kanalen en de lek
er was overal wel plek
daar ging de bodem van jutphaas,
daar ging ook vreeswijks grond
en zo
zijn ze gekomen toen
zo kwamen ze van daar naar hier
een kaart
gaf straten aan,
tussen snelweg en rivier
en een bord zei ’nieuwegein’

Kijken naar luchtfoto’s van Nieuwegein is dus voor velen zeer de moeite waard. De tentoonstelling is elke woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur in Museum Warsenhoeck aan de Geinoord 11 (nabij de kinderboerderij IJsselstee) te bezichtigen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk