Tentoonstelling: ‘Nieuwegein, centrum van Vervoer —— 40 Jaar Sneltram’

n Museum Warsenhoeck is vanaf zondag 9 juni een nieuwe tentoonstelling te bewonderen, of eigenlijk gaat het hier om een tweevoudige expositie: een historische en een actuele. In het deel met de titel “Nieuwegein, centrum van Vervoer” wordt teruggekeken naar het verleden. In de eerste plaats naar de historische waterverbinding van Utrecht naar het Keulse achterland: de Vaartse Rijn die gegraven is vanaf het jaar 1122 en die een tol had in ’t Gein. In de tweede plaats naar de door keizer Napoleon uitgeroepen Route Impériale Premier Classe No 2 die van Parijs via Vreeswijk en Jutphaas naar Amsterdam liep, en die op kosten van Vreeswijkers en Jutphanezen is bestraat. En tot slot naar de tolheffing op diezelfde weg in Vreeswijk en in Jutphaas die tot 1 februari 1947 voor inkomsten zorgde voor de beide gemeentes. (Leuk om te lezen)

Voor de actuele expositie ’40 Jaar Sneltram’ heeft Museum Warsenhoeck van een particuliere verzamelaar de beschikking gekregen over diens omvangrijke verzameling van trammodellen, brochures, bedrijfskleding van de opeenvolgende exploitanten, meubilair van tramhaltes. Om een authentieke sfeer van een particuliere verzameling op te roepen is in het museum als het ware de zolder van de verzamelaar nagebouwd.

Voor veel Nieuwegeiners zal het veel herinneringen oproepen aan de trams, de strippenkaarten, maar ook bijvoorbeeld aan het allereerste moment dat een tram uit de rails liep. De kapotte rail en de stenen zijn te zien in één van de vitrines.

Om ook de actualiteit en de toekomst van het openbaar vervoer in de Provincie Utrecht onder de aandacht te brengen zal de expositie zondag aanstaande worden geopend met een inleidende toespraak door de Gedeputeerde van de Provincie Utrecht, de heer André van Schie.

Museum Warsenhoeck is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend van 14.00 uur tot 17.00 uur. De toegang tot het Natuurkwartier via de historische weg, via Geinoord, is door bouwactiviteiten geblokkeerd. Omleidingen zijn aangegeven met ‘KiBo’ en deze wegwijzers zijn alleen geschikt voor voetgangers en fietsers. Parkeren kan naast Jack’s Grillhouse aan het Parkhout, waarna het 10 minuten wandelen is naar Museum Warsenhoeck.

Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk