Tentoonstelling en lezing 100 jaar Kiesrecht

De oproep van ProDemos, het huis voor democratie en rechtsstaat, was voor burgemeester Frans Backhuijs aanleiding om initiatief te nemen in Nieuwegein aandacht te besteden aan de landelijke viering 100 jaar Kiesrecht. Ruim een jaar geleden heeft Backhuijs de vertegenwoordigers van de drie Nieuwegeinse musea uitgedaagd vanuit Nieuwegeins historisch perspectief stil te staan bij dit bijzondere jubileum.

Backhuijs: ‘Het is goed om eens stil te staan bij het feit dat kiesrecht niet altijd een vanzelfsprekendheid is geweest. Zeker nu er gemeenteraadsverkiezingen aankomen en daarnaast 100 jaar kiesrecht wordt gevierd. De redactie van de Cronyck de Geyn, het kwartaalblad van de drie samenwerkende Nieuwegeinse musea, heeft de uitdaging vertaald in een extra themanummer dat geheel is gewijd aan ‘100 jaar Kiesrecht en Politiek in Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein’.’

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart aanstaande is er een expositie in het Atrium van het Stadshuis en in de bibliotheek De tweede verdieping. Wat daar word tentoongesteld staat tevens in dit speciale themanummer van Cronyck de Geyn.

Op vrijdag 9 februari aanstaande zal het eerste nummer worden overhandigd. Het magazine en de expositie gaan onder andere over het werk van de gemeenteraad en over de vele politici en bestuurders op het huidige Nieuwegeins grondgebied.

Lezing: 100 jaar kiesrecht
Op donderdag 22 februari is er een Nieuwegeinlezing in de bibliotheek over 100 jaar kiesrecht. Van 20.00-22.00 uur spreekt Eddy Habben Jansen, de directeur van ProDemos, over het verleden en de toekomst van het kiesrecht. Habben Jansen, die in Nieuwegein naar school is geweest, schreef onder andere het boek Nederlandse politiek voor dummies. De toegang is gratis. Aanmelden kan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. 100 jaar kiesrecht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren