Tekenen bij het kruisje

We gaan op 6 april natuurlijk allemaal stemmen voor of tegen het associatieverdrag met de Oekraïne of vergis ik me nu? We mogen dit doen omdat we een referendum hebben afgedwongen maar er zitten natuurlijk weer voorwaarden aan verbonden, er moet een opkomst zijn van minimaal 40% geloof ik. Na het referendum kunnen de coalitie en de oppositie de uitkomst naast zich neerleggen want het is zoals men het noemt een raadgevend referendum. Met andere woorden: wat de uitkomst ook mag zijn als het ons niet bevalt doen gewoon waar we zelf zin in hebben. Een beetje zoals een politieke partij werkt voor de verkiezingen en na de verkiezingen: nu hebben wij je stem en voor de volgende vier jaar bekijk je het maar dan doen we wat wij willen want de fractie is onafhankelijk.

Maar waar gaan we nu eigenlijk voor stemmen? Over zaken waar u en ik weinig mee kunnen mijns inziens, handelsverdragen: vrije handel dus. Maar is de Oekraïne niet een van de meest corrupte landen van het voormalig Oostblok? Wat halen we op die manier binnen? Het kan natuurlijk ook kansen opleveren voor de ondernemers die nu allerlei noodgrepen moet uithalen om daar binnen te komen.

Maar, wat is nu de echte gedachte achter dit associatie verdrag? Nog meer macht naar Europa en zo uiteindelijk een staat binnen het verenigd Europa te worden waar de federale regering in Brussel zetelt.

Trouwens dat hele Europa mogen ze van mij direct ontmantelen als dat achterlijke verhuizen tussen de twee vergaderlocaties blijft bestaan. U weet wel, dat geld verslindende gereis tussen Brussel en Strasburg.

Elke parlementariër roept voor de verkiezingen: ‘We moeten stoppen met dat verhuiscircus en daar ga ik me hard voor maken.’ Maar we weten allemaal dat het stuk voor stuk zakkenvullers zijn die het na de verkiezingen zich er geen bal meer van aantrekt.

Maar de uitkomst van dit referendum zal echt niet bepalend worden voor het gedrag van onze regering. Want die weten heel goed hoe ze dit moeten afhandelen: Wij hebben besloten de uitkomst naast ons neer te leggen, want wij weten wat voor jullie goed is en daarom hebben wij de macht. Met andere woorden: hier heb je een bot, het vlees hebben wij al op.

Even een moment van reflectie wil ik u voorhouden na die verschrikkelijke aanslagen in Brussel. Niet elke moslim is een terrorist dus laten we elkaar blijven respecteren en netjes behandelen. Daarnaast zijn we ons orakel kwijtgeraakt: Johan is niet meer. Zijn laatste wedstrijd heeft hij kansloos verloren maar hij had ook hele wijze woorden die meestal eindigde op: doe het samen, want alleen ken je het niet.

Met hartelijke groet,
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk