Katern

Taiji master Eli Montaigue in Nieuwegein

Zaterdag 18 en zondag 19 maart was Eli Montaigue te gast bij Studio Zin in Nieuwegein voor een weekendworkshop. Eli is hoofd van de WTBA (World Taiji Boxing Association) en geeft wereldwijd les in traditionele taiji. Deze vorm van taiji is uniek omdat het nog veel autentieke details bevat en niet veel meer beoefend wordt. In Nieuwegein kwamen dan ook mensen uit heel Nederland en België bijeen om zich verder te verdiepen in deze traditie.

Natuurlijk wordt er gefietst naar de leslocatie. Eli verbaast zich over de goede fietspaden in Nieuwegein. Hij woont zelf in Malta waar volgens Eli fietsen gevaarlijk is. Je fietst er op dezelfde rijbaan als de auto’s en automobilisten rijden vrij roekeloos. Malta is een klein eiland en dicht bevolkt. Even relaxed een lange fietstocht buiten in de natuur maken zoals wij in Nederland graag doen is niet mogelijk en zeker niet veilig. Een tochtje naar de Lek in Vreeswijk zit er voor Eli helaas niet in want er gaat hard getraind worden. Twee intensieve dagen waarin zowel de martiale als de innerlijke kant van taiji aandacht krijgen. Als illustratie van de diepgang van de training: op één dag worden slechts twee bewegingen behandeld, terwijl de taijivorm er tientallen kent.

In de wereld van de martial arts worden leraren van hoog niveau vaak master of shivu genoemd. Eli is daar wars van. Net als zijn vader Erle was, die ooit deze vorm van taiji naar Europa bracht. Geen poepspas voor dit gezin, maar vooral elke dag flink trainen en dat van jongs af aan. Als je Eli bezig ziet, volgt respect vanzelf. Je ziet meteen dat hij tot de wereldtop behoort. Toch blijft hij toegankelijk. Eli geniet ervan als de deelnemers veel vragen stellen en is in z’n element als hij door de groep loopt om vragen te beantwoorden en mensen bij te sturen.

Krijgskunst
Taiji is een krijgskunst afkomstig uit China. Het onderscheidt zich van andere krijgkunsten door de nadruk te leggen op bewegen vanuit ontspanning. Dat maakt taiji ook zo aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar meer ontspanning in het lichaam. In de traditionele taiji komt de fysieke kant van het bewegen ook goed aan bod. Er worden naast langzame, ook snelle, krachtige bewegingen gemaakt. Daarnaast versterken de bewegingen de lichaamsstructuur en balans.

In Nieuwegein is deze traditionele taiji te leren bij Studio Zin.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk