Tablets naar PI in Nieuwegein zodat gedetineerden kunnen videobellen

Gedetineerden die verblijven in onder meer de gevangenis in Nieuwegein kunnen voortaan vaker videobellen met het thuisfront. Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft in totaal 850 tablets verdeeld onder (jeugd)gevangenissen en tbs-klinieken in Nederland.

Vanwege de coronamaatregelen mogen gedetineerden voorlopig geen bezoek ontvangen; DJI wil daarmee het risico op besmetting binnen de gevangenismuren beperken. Als alternatief kunnen de gevangenen beeldbellen met hun familie of partner.

“Binnen de muren leeft dezelfde onrust en angst als buiten de muren en daar wil je het liefst over praten met jouw geliefde of familie”, zegt een woordvoerder van de gevangenis in Nieuwegein. “Naast die onzekerheid over wat er nu buiten allemaal gebeurt, hebben ze ook zorgen voor hun familie. De afstand is letterlijk heel groot. Bezoek is daarnaast voor gedetineerden iets om naar uit te kijken, los van de coronacrisis. Dat valt nu weg.”

Het beeldbellen gaat via Skype. In veel gevangenissen kon dat al, maar dan meer ‘functioneel’. Vanwege de coronamaatregelen is het systeem uitgebreid en kan een gevangene dus ook bijvoorbeeld skypen met familie. Daar zitten wel restricties aan. Gevangenen mogen alleen skypen met mensen die vooraf zijn aangemeld bij de inrichting en ze kunnen zelf niet gebeld worden. De verbinding wordt gelegd door iemand van de beveiliging.

DJI schrijft in een bericht op zijn website dat de dienst ‘niet kan voorkomen dat contactpersonen van justitiabelen het skypegesprek opnemen en publiceren op het internet of doorverbindingen maken met andere personen’. Tegen ongeoorloofd gebruik van het videobellen wordt opgetreden, staat er. Dit betekent dat bij misbruik een gesprek wordt afgebroken en de betreffende gedetineerde tijdelijk niet mag Skypen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk